Нова чешма вече има до гробищния парк „Беклийца“ в Смолян

Каменната чешма е дарение от строителния предприемач Захари Мурджев в памет на починалите му близки, погребани там и бе осветена от отец Георги от Смолян.

„Няма по-голяма благодат от любовта, която ни кара да правим тези благочестиви дела“, заяви отец Георги  и добави, че построяването на чешма в полза на хората е богоугодно дело.

Строителят на чешмата Захари Мурджев сподели развълнуван, че да дойде вода до гробището е било предсмъртното желание на майка му. Строителят  благодари на община Смолян за подкрепата, както и на архитект Анастас Каджебов, който е автор на прекрасния проект за чешмата.

Той изказа благодарности и на известния като „търсач на извори” бай Манчо Замфиров  и колегата му Чавдар Петков, които са открили два извора за захранване на чешмата с два чучура и фонтан.

„Нека Бог да дава вода, за да може чешмата никога да не пресъхва“, пожела Мурджев. Построен е и навес с пейки за почивка, а мястото е оформено като кът с дървена ограда.

 „Това е свято място за всички, защото сме на входа към вечния покой, където имаме много близки, на които изказваме почит и уважение“, отбеляза кандидатът за кмет Дора Янкова, която беше гост на откриването.

 Янкова поздрави Мурджев за благодатното дело, тъй като много граждани са искали да се построи чешма край парка. Заради десетките добри дела по облагородяването на общината и възстановяването на чешмата  в Чешитската махала, Янкова  заяви, че ще предложи дарителят да се удостои със званието „Достоен гражданин на Смолян“.

За всички присъстващи бе раздаден и благословен курбан, както повелява традицията в Родопите.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини