Родопското село Мугла се "премести" в Германия

Табела на смолянското село Мугла, което е най-високопланинското в България, е най-новият експонат в немския „Фернвеъпарк”, което в превод означава „Копнеж по далечни пътувания”. Оригиналната дървена табела с името на родопското село Мугла, изписано на кирилица, бе донесена и поставена във „Фервеъпарк” от немското сдружение “Приятели на Родопите”. Създателите му Торстен Шлабах и Хайко Вейткамп са толкова очаровани от българската планина, че са създали цяла организация в град Дуисбург, обединяваща почитателите на България и Родопите.

Паркът събира знаци и послания от цял свят, наречени “Знаци на славата” и вече разполага със солидна колекция от експонати. Над 300 известни личности от света на политиката, киното, спорта и изкуствата са оставили отпечатъци на своите длани в парка.

Сред тях е холивудската звезда и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. Освен „дланите” на знаменитостите, паркът събира и табели, направени от различен материал. Техниките са най-разнообразни от печатни, рисувани и гравирани до написани на ръка.

Знаците носят съобщения и пожеланията на авторите им, както и отпечатък на самобитния чар от географската дължина, от която пристигат.

 Стотиците експонати са подредени раздели – населени места, кино, спорт, изкуства. Така живописното планинско село Мугла се оказа не само първото българско село с табела, но и първото българско присъствие в уникалния туристически обект в Германия.

Съдействие за осъществяването на идеята е оказала смолянската интернет ПР-фирма “Наша Родопска Мрежа” – Na6a.net, която работи за популяризирането на Родопите заедно с немски ПР-компании. През последните години са реализирани няколко изключително успешни кампании в Германия, представящи Родопите като туристическа дестинация през всички сезони с нестандартни възможности за различни видове туризъм.

„Фернвеъпарк”  е открит през 1999 година като символичен обект, посветен на 10-годишнината  от падането на Берлинската стена. Уникалното място символизиращо  мира и човешкото единство без расови, религиозни и политически предразсъдъци, чества и 10 годишен рожден ден на 9 ноември.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини