ГЕРБ внесе искането за увеличаване на пенсионната възраст

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова е сред депутатите от ГЕРБ, които днес внесоха в парламента предложението за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 1 януари 2012 г.

Припомняме, миналата седмица заместник-финансовият министър Владислав Горанов обяви, че пенсионната реформа тръгва предсрочно.

Предсрочният старт на пенсионната реформа се налага заради дефицита в ДОО.

Мярката според Горанов ще засегне около 15-20% от хората, които трябва да се пенсионират.

Това решение на управляващите предизвика острата реакция на синдикатите, които напуснаха участието си в тристранката, тъй като въпросната промяна не била съгласувана със социалните партньори. КНСБ и КТ "Подкрепа" се обединиха и насрочиха за 30 ноември общ национален протест срещу реформите „на тъмно", провеждани от ГЕРБ.

От ГЕРБ са решили да не "хвърлят" само един свой колега "на пангара" и затова предложението е внесено от 21 ГЕРБ-ери. Току що внесохме промени в Закона за бюджета на ДОО в частта промени в КСО, обясни Менда Стоянова. Промените касаят ускоряване на пенсионната реформа, подчерта тя.

От 1 януари 2012 се увеличава пенсионната възраст с 1 година за всички категории труд. Увеличаването на пенсионната възраст ще продължи да нараства с по 4 месеца на година от 2015, за да може през 2021 година пенсионната възраст за мъжете да е 65 години, а за жените 62.

По повод това, че промените не са консултирани с НСТС, Стоянова посочи: "НСТС е консултативен орган". Мисля, че те доста активно водиха диалог от началото на тази година и миналата година, обсъждаха се различни варианти, но в крайна сметка решението и отговорността е на управляващите, заяви председателят на бюджетната комисия в НС. Няма нарушение на Конституцията, категорична е тя.

От БСП обаче са на друго мнение. В отговор на въпрос на News.bg как ще коментира внесеното предложение от ГЕРБ председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев обясни, че левицата ще сезира КС. Не зная тези депутати, които са внесли това предложение, какво безумие са направили, посочи червеният депутат.

Смятам, че всенародният гняв ще се изсипе върху тях, категоричен бе Стойнев. Хората няма така да го преглътнат и смятам, че ще има и протести.

Според Драгомир Стойнев от ГЕРБ не са пожелали да седнат на масата на преговорите с всички партии и да се разберат. Жалко за българския народ, заяви той, подчертавайки, че хората биват наказвани.

Искрено се надявах, че това безумие от страна на ГЕРБ няма да се случи, че депутатите имат разум, но това, което те правят с думи не може да се опише, допълни Стойнев

Ние ще продължим борбата, но дано има разум в управляващите и това предложение да бъде отхвърлено, надява се червеният депутат. Нямам думи, не знам дали да не моля ГЕРБ да се вразумят, но това е безумие, което го направиха. До последно се надявах, че няма да го направят, допълни Стойнев.

Имам чувството, че ГЕРБ мразят хората и правят закони срещу тях. Всичко е рестрикции и отнемане на социални права, смята председателят на социалната комисия.

Зам.-председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов беше повече от лаконичен и видимо разгневен от внасянето на предложението за пенсионната реформа.

Определяйки го като „простотия", той посочи, че това е направено от депутати на цар Киро. Припомняме, след скандала около имотите на ромския лидер, Менда Стоянова - бивш ръководител на НАП-Пловдив, беше обвинявана в чадър над Рашков.

Как да коментирам, когато закони се внасят, изтеглят, а вносителят става за смях, посочи още Манолов. Иронично той добави, че ще предложи на синдикатите да изобразят на плакат Менда Стоянова и останалите вносители на закона, за да излязат те с лицата си пред хората и да бъдат запомнени.

Синдикалистът изрази увереност, че законът няма да бъде приет, защото е в разрез със законодателството и нарушава конституцията.
Димитър Маналов потвърди протеста, организиран от синдикатите и плануван за 30 ноември. На война като на война, заключи той.

Внасянето на предложението за реформи показва, че вчера съм бил абсолютно прав, коментира пред news.bg председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев.

Припомняме, след провала на вчерашния съвет за Тристранно сътрудничество той обясни, че срещата не е свикана по нито едно от правилата на НСТС.
Днес председателят на ССИ коментира, че внасянето на предложението за реформата разкрива увереността на управляващите, че след изборите могат сами да правят всичко. Той изтъкна, че това са се случва без търсенето на други мнения и на конструктивни партньори. Те си мислят, че могат да преборят всеки - железопътния синдикат, ССИ, работодателите, допълни Дечев.

Той припомни и факта, че днес в последния момент беше отложена работната група за обсъждане вижданията и предложенията на правителството и на социалните партньори за финансовата устойчивост на пенсионната система. Според Дечев, който първоначално е бил на мнение, че забавянето е заради технически причини, истинската причина е именно внасянето на предложението за реформа и желанието на управляващите да се видят реакциите след това.

Очевидно аз бях прав, подчерта още председателят на ССИ, припомняйки вчерашната си позиция след провала на преговорите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини