Четири еднояйчни близначки се родиха в Германия

Четири еднояйчни близначки се родиха в Източна Германия. Лекарите казват, че това е истинско чудо, предаде ДПА.

Лаура, Софи, Ясмин и Ким са се родили 10 седмици преждевременно, но специалистите от Университетската клиника в Лайпциг смятат, че момиченцата имат добри шансове за оцеляване.

Четирите близначки са заченати по естествен път и са родени със секцио. Всяка от тях е била с тегло около 1000 грама при раждането си на 6 януари. Бебетата ще останат в неонаталното интензивно отделение до датата на първоначалния термин.

 31-годишната майка е в отлично здраве, съобщи професорът по акушерство Холгер Щефан.

Раждането на четири еднояйчни близнаци е изключителна рядкост. Шансът е едно на 13 милиона.

Вероятността четири близнаци да бъдат заченати по естествен път и да се развият в здрави бебета е много малка. Това се случва, когато скоро след зачатието оплодената яйцеклетка се раздели на четири. Ембрионите се развиват в отделни амниотични сакове и си поделят една и съща плацента.

"Природата обикновено не допуска раждания като това", казва д-р Валтер Клокенбуш от Университетската клиника в Мюнстер. Специалистът допълва, че в 20-годишната си кариера е присъствал само на две или три четворни раждания, но нито едно от тях не е било на еднояйчни близнаци.

Няма данни за раждането на четири еднояйчни близнаци и в регистрите на германския клуб ABC - организация на родители с три или повече близнаци.

"Възможно е появата на бял свят на еднояйчните Лаура, Софи, Ясмин и Ким да е първият по рода си случай в Германия", казва президентът на клуба Хартмут Хартлеб.

Кметът на Лайпциг е решил да предостави финансова помощ на родителите на четирите близначки. Университетската клиника, където те са се появили на бял свят, ще се грижи за закупуването на памперси през следващите няколко години.

Новородените момиченца имат по-голям брат, който се притеснява как ще ги различава, защото те са напълно еднакви, пише БТА.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини