Президентът Росен Плевнелиев награди победителя в Пампорово

Президентът Росен Плевнелиев току що е наградил победителят Хенрик Кристоферсън Фото Николай Дончев, BGlive

Президентът на Република България Росен Плевнелиев награди победителят в първия слалом за Европейската купа в Пампорово Хенрик Кристоферсън (Нор). Вторият в класирането Наоки Юаса получи купа от министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, а третият -  Фредерик Плас (Фр) от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Присъствието ми тук в Пампорово е категорична подкрепа за ски спорта и туризма в региона”, каза президентът Плевнелиев след награждаването. Според него „Туризмът в света се развива по впечатляващ начин независимо от кризата. Днес с това състезание доказахме, че България е една атрактивна европейска ски дестинация. България е сила, но тепърва имаме потенциал, който трябва да развиваме”.

Той специално отбеляза, че за състезанието в Пампорово са дошли 30 от стоте най-добри скиори в света, които бяха посрещнати с прекрасна организация, много сняг и родопско гостоприемство. „Мога да кажа само думи на благодарност към нашите организатори, към институциите, към министрите, към кметовете и на всички останали, които помогнаха България отново да бъде на картата на световния ски спорт”, допълни президентът.

Според него туризмът е стратегическа индустрия за България. „Трудно мога да си представя, че в центъра на Родопите ще се случат много фабрики и индустриално развитие. Именно заради това туризмът във всичките му форми – ски, спа, селски, зимен, летен е в основата на икономическия потенциал. Младите хора ще останат тук. Регионите ще се развиват. А България ще подкрепя туризма във всичките му форми”, каза още Плевнелиев. -  „Туримзът в България не е символ на разделеност, а е символ на дългосрочна стратегия за която всички работят”. Плевнелиев се почуствал горд от отличните оценки за състезанието, които чул днес от президента на австрийската федерация по ски. „Чухме много добри думи за организацията и съвместната работа между Банско, Пампорово и различните институции. Забележете, че състезанието днес бе истински трилър – тежко, трудно. Радвам се, че България има какво да покаже на европейската спортна сцена. Големите състезания. Големият успех на България със сигурност тепърва  предстои.  Пожелавам успех на Пампорово и на Банско, на всички курорти, а защо не и на Витоша, където България ще развие един световен спорт. Близостта на такъв мегаполис като Истанбул, както и на останалите страни в региона, ще подпомогне развитието на туризма у нас във всичките му форми. Нека да сме на ясно, ски туризмът е скъп спорт и не е за всички. Затова обаче е много важен, защото хората, като карат ски искат да опитат и хубавите български вина и хубавите български гозби, от това може да спечелим всички”, завърши президентът Плевнелиев.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини