България и Турция подписаха за газовата връзка

България и Турция подписаха декларация за ускоряване изграждането на системна газова връзка между двете страни. Подписи под документа сложиха в Анкара зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и колегата му Зафер Чаглаян.

"Добрите намерения са едно, но политическата воля - друго. По тази тема неколкократно съм изпращал министри да разговарят в Турция, последният беше вицепремиерът Дянков, но днес ние с премиера Ердоган си стиснахме ръцете за политическа воля и твърда решимост да направим новата връзка.


И новият министър, г-н Добрев, в рамките на два месеца заедно със своите колеги, при заявеното наше желание, ще се справи. Ние сме готови", каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконферения с Реджеп Тайип Ердоган, предадоха БТА и "Фокус". Борисов е в турската столица за съвместното заседание на правителствата заедно с 8 министри и Делян Добрев.

Премиерът ни се надява до май да са готови с предварителните дейности за газовата връзка. Той каза, че България е готова с трасето и с финансирането и е най-добре проектът да се движи от двете държавни фирми - НЕК и "Боташ".

Ердоган коментира, че по този начин Турция ще помага на България в случай на недостиг на природен газ.
Министрите на икономиката и енергетиката на двете страни ще уточняват допълнително подробностите по проекта. 
Планирани са от 1 до 3 млрд. куб.м газ, предаде БНТ. Тръбопровод с дължина около 80 км може да се използва за транспортиране на природен газ от Азербайджан през Турция към България, съобщи Евронюз, цитирана от "Фокус".

През май, може би във Варна, ще има тристранна среща между на премиерите на България, Турция и Катар, на която ще се обсъжда изграждането на инфраструктурни проекти в България, каза Ердоган.
Борисов уточни, че премиерите на Катар и на Турция са лични приятели и благодарение на това ще има такава среща.

С моя приятел Бойко отношенията ни винаги са били много добри, и като беше кмет, и като министър-председател, каза пък на пресконференцията Ердоган и два пъти се обърна към премиера ни на малко име

Ердоган обясни, че България е най-важният търговски партньор за Турция на Балканите. Стокообменът между България и Турция има потенциал да бъде повишен.
Той добави, че двете страни трябва да решат проблемите с наводненията, причинявани от реките Арда, Тунджа и Марица. Те причиняват икономически щети, а понякога има и човешки жертви, каза Ердоган. 

Той подчерта голямото значение на решението за изграждане на културни центрове на България и Турция, съответно в Истанбул и в София. Културното наследство трябва да поддържа и да се реставрира, то ще сближи още повече двете страни, каза Ердоган. 
Министърът на културата "Вежди бей" ми подари малка скулптура, похвали се премиерът на Турция, говорейки за българския министър на културата Вежди Рашидов. 

Турският премиер благодари за мерките за сигурността по българските пътища. По думите му, е било проблем за турските шофьори да се пътува в България – нападали са ги, ограбвали са ги. Вече не е така, няма нападения над турски шофьори или са много по-малко, добави той. 

Общо 17 документа бяха подписани тази вечер в Анкара след съвместното заседание на правителствата на България и Турция.
Основният политически документ бе Съвместна политическа декларация за учредяване на Съвет за сътрудничество на високо ниво между България и Турция. 
Споразуменията, договорите и протоколите са в областите на икономиката, съобщенията,търговията, сигурността, дипломацията, културата и връзките между медиите. 

Обсъждано е построяването на четирилентов път, който да свързва Истанбул с Варна и Бургас, както и пускането на бързи кораби, тип "Комета", от Бургас до Истанбул. Споразумение има за железопътно-фериботна връзка, която да свързва България и Турция.

Следващото съвместно заседание на двете правителства ще бъде догодина в България, съобщи премиерът на Турция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини