Охлюви с ориз и чесън

Охлюви с ориз и чесън

Необходими продукти

Начин на приготвяне

За мен охлювите са изключителен деликатес. Събират богато съчетание от аромати и имат неповторим вкус. На пазара се предлагат по 3-4 лв. за килограм, но когато купувате, задължително се убедете че са живи.

Освен това охлювите много обичат да пасат пелин и тогава стават страшно горчиви. Обикновено това се случва от средата на април до края на май, когато пелинът е млад и нисък. Затова когато започнете да готвите, ги опитайте още в началото - да не хабите време и продукти. И така-моят вариант на охлюви с ориз:

Охлювите се измиват със студена вода. Изчаква се 10-15 мин. Които не са се показали, се изхвърлят. Завира се литър и половина подсолена вода. Във врящата вода се изсипват охлювите. Припенват се един път и се оставят да врат на слаб огън.

След 30 мин. се прибавят олиото, червеният пипер и всички зеленчуци, нарязани на едро. Варят се още 60 мин. След това охлювите се изваждат, а в прецедения бульон се слага оризът.

Вари се на много слаб огън докато поеме течноста. Прибавят се охлювите, пипер и магданоз. Готово. Сега трябва да си купите прибори за ядене на охлюви и сте като във френски ресторант.

Източник: gotvach.bg

Последни новини