Шопски сарми

Шопски сарми

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Нарежете свинското месо на едри кубчета. Загрейте 2-3 с.л. олио и запържете предварително измития ориз. Налейте около 1 - 1 1/2 ч.ч. подсолена вода и задушавайте до омекване на умерен огън.

Останалото олио се загрява. Месото се запържва за няколко минути, след което се изважда и се прибира на топло. В мазнината от пърженето се слага ситно нарязания праз. Празът се запържва до омекване. Преди да свалите от котлона, добавете ориза, месото и овкусете с червен пипер.

Запечете дафиновите листа във фурна или на сух тиган, след което ги стрийте на прах. По същия начин се процедира и със сухите чушки. Добавят се и останалите подправки, разбъркват се и с тях се овкусява плънката.

Зелката се разделя на листа. Премахват се грубите жилки на зелето. В центъра на всеки лист се поставя по малко от сместа. Навиват се стегнати сармички и се подреждат в предварително намазнена тава.

Сармите се заливат с гореща вода, колкото да ги покрие, завиват се с алуминиево фолио и се пекат около 120 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Фолиото се сваля последните 20 минути, за да се запекат сармите.

Ястието се залива със сметаната и се запича за още 10 минути.

Източник: gotvach.bg

Последни новини