Самодейци от смолянско село показаха старинна родопска сватба

Самодейците от читалището в смолянското село Виево, пресъздадоха уникална родопска сватба от преди векове, която представиха на празника на селото.

Сцената особено силно впечатли и гостите от Турция-Генералния консул на Република Турция в Пловдив - Рамис Шен, зам.-председателя на Търговско –промишлената палата на Одрин и общински съветник от местния парламент в турския град, които заедно с депутата Ариф Агуш, бяха официални гости на празника. Сред гостите имаше и силно присъствие на БСП, начело с депутата Димчо Михалевски.

От село Виево има голяма група изселници в Турция, като двама жители на селото са станали дори дипломати, което е уникално признание. След древният обичай за бракосъчетание последваха изпълнения на местни самодейци, както и на читалищни дейци от Малка Арда, Кутела, Славейно и др.

Празникът продължи с народно веселие с участието на известния фолклорен изпълнител Николай Славеев, а гости бяха кметът на село Момчилоцви Мария Никова и управниците на съседните селища. 

 “Традициите в Родопите винаги са силни, хубави като халищата. Днешните дни не са много лесни, имаме много проблеми и тревоги, свързани с работа, оптимизма, бъдещето, но аз съм сигурен, че както столетия и векове, в Родопите винаги сте били стожера, който е държал духа”, заяви в приветствието си към празнуващите народният представител Михалевски.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аф
    Афуз. Али
    1 0
    13:24, 3 юли 2016
    Стига с тези мимикрии сте турчили красивото със славянски черти родопско население! Синеоки, руси коси,светла кожа и пр.... Население няма нищо общо с плоскоглавите черно -мургави османци. Стига сте развеждали из родопите разни турски аташета и бюлюк-башии да ерозират съзнанието на това най-изстрадало през турското робство българско население. Грехота е пред бога това дето го вършете.
Последни новини