В Смолян грейва уникална елха с украса от цяла Европа

Светлините на уникална коледна елха ще грейнат във фоайето на Основно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян. Символното празнично дръвче ще бъде окичено с творенията на деца от цяла Европа.

Оригиналната инициатива се реализира за 7-ма поред година от  информационния център „Европа –Директно” в Ланголен, Северен Уелс, по проект „Размяна на коледна украса".  В него се включват ученици от  началните класове, а тази година участват ученици от Белгия, България, Чешката република, Дания, Франция, Германия, Италия, Ирландия, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Испания и 3 района на Великобритания - Англия, Уелс и Шотландия.

С размяната на коледна украса участниците ще получат по 30 колета от всички кътчета на Европа, в които ще има коледни играчки за елха и информация за коледните традиции на съответната държава.

Така децата, взели участие в проекта, ще разширят познанията си по география, история, култура и езици, което допринася за разбиране на определението „гражданин на Европа".

Родопските деца ще изпратят коледна украса, отразяваща нашите традиции в празнуването на Бъдни вечер и Коледа.

Информационният пакет на английски, който ще придружава колетите ще разказва за България и Смолянския регион. Освен за географското положение, климат, език, животни, растения, в представянето ще се включат и рецепти за традиционни коледни ястия, както и български коледни песни.

Децата от цяла Европа ще чуят и автентичното звучене на празничния поздрав „Честита Коледа" на български.

Подготвяйки собствените си пакети, учениците ще се включат в изследователски дейности и ще бъдат провокирани да изучат националните традиции и култура за отбелязването на Коледа на останалите държави в проекта.

Паралелно с това, получавайки коледните пакети с украса, те ще научават и за традициите на другите страни по целия континент.

Проектът създава предпоставки за насърчаване на училищата да поддържат и задълбочават връзката с партньорите.

Тази година информационен център „Европа-Директно” в Смолян предостави необходимата информация на желаещите да участват, както и методическа помощ.

На поканата се отзова единствено Основно училище „Проф. д-р Асен Златаров“.

Реализирането на проекта поставя начало на едно ново и полезно сътрудничество между най-малките ученици на Европа.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини