Чепеларе ангажира Дора Янкова да спасява Районния съд

Смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова посети Чепеларе, където проведе среща с инициативния комитет за защита на Районния съд в Чепеларе. Срещата е инициирана от Анелия Почеканска и адвокат Иванка Сивинова от сдружението.

В доклад преди няколко месеца председателят на Окръжен съд – Смолян е предложил закриването на Районният съд в Чепеларе заради слабата му натовареност откъм дела, което предизвика напрежение сред жителите и институциите.

Представителите на Инициативния комитет заявиха, че  чепеларци не приемат мотивите и предложението за закриване на Районния съд, а с него и административния район, срещу което са събрани близо 3000 подписа. Закриването ще доведе до сериозни миграционни процеси, а населението от околните планински села, където безработицата е драстична, ще трябва да пътуват чак до Смолян или Асеновград за правни услуги. Бяха изразени и опасения, че закриването на съда ще доведе до ръст на престъпността в Чепеларе и Пампорово.

Представителите на Инициативния комитет  категорично настояха депутат Дора Янкова да ги подкрепи и да преговоря с председателя на Окръжен съд - Смолян Любен Хаджииванов преписката за закриване да се оттегли.

В подкрепа на съда има и решение на Общинския съвет с протестна декларация от всички съветници. Получено е и становище на главния прокурор от 16 юли т.г., който подкрепа съществуването на съда и ще постави проблема във ВСС. Омбудсмана също е подкрепил гражданите.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини