Граничният пункт "Рудозем-Ксанти" ще струва 13 млн лева

Изображение 1 от 4

    Амбицията е пункта да е готов до средата на 2018-та година, отварянето му обаче зависи от строителството на пътната отсечка от гръцка страна

    13 милиона лева ще струва изграждането на граничния пункт край Рудозем, като при всички положения ще е необходимо държавно дофинансиране. Това обяви днес областният управител на Смолян Недялко Славов, който представи окончателния проект за пункта.
    Представянето на проекта за граничен пункт "Рудозем-Ксанти" започна с минута мълчание, в памет на внезапно починалия областен управител на Регион Източна Тракия и Македония Георгиос Павлидис. Почетен гражданин на Смолян и Златоград, радетел за развитие на българо-гръцките отношения и човек помогнал изключително много за реализацията на проекта. Дейностите по отварянето на граничния пункт се финансират от програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция, а Смолянската областна администрация е възложител на проектирането и изграждането на самото КПП на българо-гръцката граница. Окончателният работен проект вече е готов, като са проектирани пункта, трасетата, сградите и цялата довеждаща инфраструктура.
      Предвиждат се по четири трасета на вход и четири трасета на изход, по които, съгласно сключената спогодба, да се извършват съвместни гранични проверки на преминаващите лица и пътни превозни средства. От тези четири колони, които са в 1 посока, две се предвиждат за леки автомобили, една за товарен трафик и една лента за автобуси.

    Проектът заедно с цялата довеждаща инфраструктура, за изграждането ще струва около 13 милиона лева с ДДС, като за самата площадка на граничния пункт стойността е 10 милиона лева, останалите три са за довеждащата инфраструктура, пътната връзка, прокарването на оптичния кабел и на електрозахранването, в тази сума е включено и базисното оборудване за стартиране на работа на гранично-контролно пропусквателния пункт.
    Областният управител допълни, че предстоят съгласувателни процедури и становище от Междуведомствения съвет за граничен контрол, след което от регионалното министерство ще се поиска разрешително за строеж. Предстои и обявяването на обществена поръчка за строителството. 

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини