Община Девин отмени тържественото изпращане на абитурентите, градът е съпричастен с болната Атанаска

Изображение 1 от 3

    Тържественото изпращане на абитурентите, което община Девин по традиция прави пищно, с шествие на зрелостниците и преминаване под триумфална арка, тази година е отменено, съобщи кметът Красимир Даскалов. Така градът изразява съпричастността си с болната от Сарком на Юинг Атанаска Тарашева. 18-годишното момиче трябваше да бъде абитурентка, а вместо това е на лечение в турска клиника. Съучениците на Атанаска от СУ „Христо Ботев” в Девин преди време обявиха, че вместо за тоалети за абитурнтския си бал, даряват парите предвидени за това за лечението на Атанаска. Към тях се присъединиха връстниците им от Професионалната гимназия по електротехника в града. Така всички младежи бяха решили на изпращането си да отидат по тениски. Местната власт пък направо решила да отмени тържеството и така да покаже подкрепата си за Атанаска.

    Абитурентите все пак бяха изпратени подобаващо, но още на 15 май с тържества в двете училища в Девин. А празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост беше почетен с празничен коктейл за бившите учители и културните дейци в родопския град. Гостите, поканени на празничната среща от кмета на община Девин, се порадваха на забавна програма, изнесена от деца и ученици от ЦПЛР – Общински детски комплекс - гр. Девин, ДГ „Изворче” и ДГ „Здравец”.
    Красимир Даскалов благодари на всички учители и дейци на културата, че са посветили живота си да проправят път и да откриват нови хоризонти пред бъдещите поколения, да градят личности и да развиват техните таланти. На юбилярите бяха връчени грамоти и парични награди.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини