Смолян плътно след София-град по резултати от матурите

Смолянските дванадесетокласници отново могат да се поздравят с колективен успех, областта се нарежда веднага след София-град по върхови резултати от матурите. Официално данните обявиха днес от образователното министерство.

Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните. Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици. Има незначителен спад в резултатите по математика, философски цикъл, руски и испански език.

Нараснал е броят на отличниците и на двете матури. По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602 миналата година. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11149 младежи, а през 2016 година техният брой е бил 9716, похвалиха се днес от МОН.

Според анализа на чиновниците в министерството Смолян „традиционно” е с най-високи резултати след София-град и преди Варна.

Броят на зрелостниците с по две пълни шестици и на двете матури в цялата страна е 66, сред тях има и смолянски деца. Броят на зрелостниците с по две шестици /оценка над 5.50/ в цялата страна е 4584, и тук Смолян присъства убедително.

Поздравления за ученолюбивите смолянски деца и за техните учители!

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини