16 °C

Девин се пука по шевовете, бум на заявки за фестивала "Чуйте Девин"

Първия по рода си фолклорен фестивал за гайда и кавал „Чуйте Девин“ набира скорост и вече има над 500 заявки от цялата страна за участие.

Първото издание на форума за народно изкуство се планира за времето от 20 до 22 октомври и в града на минералната вода вече няма нито едно място в хотелите и къщите за гости. Фестивалът има за цел да популяризира музикалните и танцови традиции, характерни занаяти и обичаи в Девин и в Родопите. В основата са традиционни музикални инструменти, характерни за този край – гайда и кавал, като освен изпълнители, фестивалът ще даде възможност за изява и на съвременни творци от различни жанрове на изкуството, които се вдъхновяват от традицията, за да създават модерни образци. На сцените ще се изявят музиканти, танцьори, художници, илюзионисти, актьори. Ще има изложение на майстори на тъпани, гайди и други музикални инструменти.

Сред най-интересните творци ще бъде българска художничка, която рисува с пръсти, а творбите ѝ са лечебни. Планирано е кулинарно шоу и конкурс за ястия от различни части на страната, надпревара за майсторска ракия и истинско вино, както и дефиле из улиците на родопския град. За всички ще има награди, а за всички участници организаторите предвиждат снимки и видео за спомен от тридневната фиеста.

СмолянБГвести. нет


Хороскоп за 23.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини