ИАРА иска 6 язовира за риболов по време на забраната

Въдичарите станаха обект на поредната наказателна акция на ИАРА

Писмо с искане за свободен риболов на 6 водоема в областта, по време на риболовната забрана, е изпратил шефът на областната рибарска инспекция д-р Милчо Милчев до националната Изпълнителна агенция за рибарство и аква култури. Забраната влиза в сила от 15-ти април и продължава минимум 45 дни. Предложението на Милчев е през това време да може да се ловува на язовирите в Сираково, Доситеево, Орешец, Гледка, Жълти Бряг и Левка.

Практиката обаче сочи, че ИАРА винаги реже това число. Дори през миналата година не разреши нито един свободен язовир за хасковско. Така, единственото спасение за въдичарите остават частните язовири, макар на теория и те да са под действието на забраната.

Ограничаването на риболова през този период цели опазването на рибното богатство на България. В дните от 15-ти април, до края на май, рибата най-активно изхвърля хайвера си. Забраната може да бъде удължена при студено време, но никога не е по-малко от 45 дни.

28 въдичаря бяха „треснати“ от риболовните инспектори с глоби от 50 до 200 лв. Обичайното нарушение е риболов без билет. Нарушителите били основно по реките. Срещали се и по-традиционни нарушения-улов на маломерна риба, с повече въдици от разрешеното и т.н.

Макар глобата да има голям диапазон, обикновено се налага минималната санкция, тъй като досега глобите до 50 лв не се обжалваха в съда. Конституционният съд обаче даде надежда на рибарите. Вече всяка глоба може да се обжалва в съда, след като върховния орган обяви този текст в закона за невалиден.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини