Притискали англичаните с разбитите апартаменти в Пампорово с хиляди левове за измислена „поддръжка”

Чужденците, чиито апартаменти в затворения комплекс „Форест Нук” в Пампорово бяха разбити и ограбени, ще съдят фирмата не само за щетите, но и за злостния начин, по който са изкъртени вратите и стените в апартаментите им.

От „Форест Нук мениждмънт” пък твърдят, че чужденците им дължат над  200 хил.евро за поддръжка на общите части и менажиране на имотите.

Днес обаче представител на пострадалите собственици, адвокат Дънкан Уолъс заяви, че клиентите му не са имали такъв договор за менажиране с фирмата.

В същото време на всеки от чуждестранните собственици са начислявани по 12лв. на кв. метър за поддръжка на жилищата и общите части в сградата. Така от всеки собственик фирмата искала по 6-7 хиляди лева на човек за услугите си, като в тях били включвани дори ползване на безплатен паркинг, басейни и други екстри, като кабелна телевизия, СПА процедури и отопление. Адвокатът обаче заяви, че клиентите му не са виждали имотите си до началото на тази година, а някои от чужденците дори нямат съсобственост в общите части.

Чужденците, предимно от Северна Ирландия, изобщо не са използвали апартаментите си, нито пък са получавали пари за това, че имотите им са отдавани под наем на туристи. В същото време, някои от тях са били заплашвани от гардове на фирмата с искане да плащат, коментира адвокатът им..

Друг законов парадокс е, че като управител на етажната собственост в Община Смолян е регистрирана самата фирма като юридическо лице, а не три физически лица, както изисква законът, коментира юристът с 30 годишен стаж по граждански дела, който е сред първите от ЕС, започнал да практикува в България.

Затвореният комплекс не е бил регистриран за категоризация като хотел в министерството на икономиката, обяви още адвокатът на пострадалите английски граждани. Застраховките на имуществото са били изтекли и не били подновени, а 56 от апартаментите са били напълно „изтърбушени” и цялата мебелировка изнесена.

По вратите на три от жилищата имало следи от юмруци, по стените дупки от къртене, а щетите тепърва се изчисляват, както и обезщетението, което пострадалите собственици ще искат за всички щети.

Според адвоката им, за ремонта на жилищата ще трябват повече пари, от колкото струват откраднатите мебели и оборудване. Той е получил официално писмо от МВР, че според проверката направена от полицията в Смолян има данни за престъпление.

Адвокатът обяви още, че има доказателства, които показват, че приходите от нощувки на туристи не са били декларирани в НАП, нито пък са им били издавани документи за нощувките.

„Надявам се, че полицията ще направи разследването и НАП ще работи с тях”, коментира Уолъс.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини