На 8 май гайдарите репетират за "Гинес" в Смолян

80 годишният бай Стою Чонгаров от Смолян ще бъде най-възрастния участник сред 333-та гайдари за рекорда на "Гинес"

На 8 май в 18.30ч. на стадиона в Смолян ще бъде генералната репетиция на родопските гайдари за Световен рекорд за Гинес. С 333 гайди майсторите на меха от цялата смолянска област, ще поставят ще се представят на 16 май в зала 1 на НДК.  Организатор е фондация „Изкуството да живееш”, с подкрепата на община Смолян.

Подобен световен рекорд не е поставян никога до сега и България ще първата държава, която ще го направи. Очаква се на събитието в НДК да присъстват над 4000 души, сред които и представители на организацията за световни рекорди „Гинес”. Пред тях родопските гайдари ще демонстрират невероятния си талант и умения, и ще представят не само Смолян, а и България пред света.

Фондацията благодари на Костадин Илчев, ръководителят оркестър "101 каба гайди",  който е помогнал да се съберат в един мега оркестър музикантите от Смолян, Баните, Златоград, Широка лъка, Девин, НУФИ, Рудозем. Най-младият от тях е на 14 години,

а най-възрастният е 80 годишният бай Стою Чонгаров. В концерта за рекорда са поискали да се включат и много малки гайдарчета, но от „Гинес” имат изисквания за възрастта, поясни Драгова.

Нека да отидем всички да ги подкрепим на 8 май в 18.30ч. на стадиона в Смолян! 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини