Къде отива нашата вода?

Подгизналата морава пред новостроящия се дом на Михаил Кабадаев

Поне 10-на села са без вода, мимоходом ни уведоми Стойчо, водомайстор на село Манастир. Думите бяха отговор на въпроса, защо ВиК не е отстранил двуседмичен теч, обилно напояващ парка в центъра на селото. Има хора без вода, а целия „селски район“ към ВиК разполага с два багера, допълни Стойчо и се похвали че в Манастир вода има. С други думи, проблемът не е належащ. От друга страна, Стамболийски остана без вода за събора си, Маслиново е без вода откакто се помни, а в Брягово и Николово живителната течност е забранена за пиене заради огромното съдържание на манган. От 19-ти юли пък заради аварии селата Поляново, Доситиево, Надежден, Остър камък и Върбово са с нарушено водоподаване. 

Така че ресурсите на ВиК има къде да са разпилени. 

Там където има годна за пиене вода обаче, тя тече по поляните, сигнализира нашият читател Михаил Кабадаев. Отскоро той строи еднофамилна къща точно зад парка в село Манастир. При поставяне коловете на телената си ограда, попада на тръба. Тъй като била само на 40 см дълбочина, решил че това не може да е действащ водопровод и ...го пробил. Бликнал гейзер а двата магазина на селото и няколко къщи останали без вода. Михаил отстранил повредата на собствени разноски, а ВиК възстановили водоподаването. Собственикът поискал от „водните“ да преместят тръбите които минават напреки през имота му, за да не ги спука отново при продължаващия строеж. Поискал и да се водоснабди, като се върже към този водопровод. Отговорът на ВиК е любопитен. Той НЕ можел да се върже за водопровода, който минава под двора му. Трябва да докара вода от друга улица на 80 метра по надолу, като направи изкопи и положи тръби фи-63. Всичко щяло да струва 13 500 според изчисленията на бащата и съсобственик на имота Антон Кабадаев. Фамилията обаче откупила право за строеж през имота на съсед и се вързало за водомерната шахта на съседната улица, за доста по-малко пари. В същото време тръбата която минава под двора им, продължава да им „доставя“ вода. Право в комуникационната шахта, където вече е наводнила тръбите за електрическите кабели. Тече и в другата посока-към поляната в парка. Любопитното е че там има чешмичка за обществено ползване. Още преди година била отрязана от ВиК за да не хаби вода. Сега вода за минувачите няма, но пък троскотът е полят обилно. 

Така че там отива нашата вода. Задочен отговор на въпроса защо селата са с пресъхнали чешми и повсеместно нямат налягане. Отговорът на ВиК е „по селата се краде на поразия“. 

Михаил и Антон Кабадаеви не искат чужда вода. Но тя идва и полека лека си проправя път към основите на новостроящата се къщата. 

Същевременно изливащите се на къра кубици, ще направят разлика между показанията на общия водомер за селото и числата от индивидуалните водомери. За Вик изводът ще е „пак се краде“, а загубите на вода ще обясняват цената от 2.90 лв за кубик. И бъдещото приближаване към „социално поносимите“ 4.10 лв.

Г.Христов

Локвите са навсякъде из парка
Водата е напълнила наполовина комуникационната шахта
Според бащата на Михаил, Антон, водата подкопава основите на къщата им
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини