Хайдушко сборище възкръсва под открито небе в края на август

Трето поред хайдушко сборище ще се състои в местността "Хайдушки поляни" до паметника на войводата Пею Шишманов. За поредна година Сдружение "Родопски хайдути" ще събере "хайдути" от цялата територия на Родопите за обща среща на паметно място за българската история. Сборната дружина ще изкара три дни под открито небе, като мероприятието започва  на 24- ти август и ще завърши на 26 - ти август. Задължително изискване за всички участници е да бъдат с родопски носии, а за софрата ще се използва изцяло стара посуда.

През втория ден от юнашкото сборище ще бъдат организирани стари хайдушки игри, а след това чанове и гайди ще огласят живописната местност край Смолян „Хайдушките поляни”.

Тазгодишния сбор ще премине под надслов и в чест на 100 годишнината от Освобождението на Родопите. В съдбоносните бойни действия е участвала и четата на войводата Пею Шишманов от село Карлуково  /днешното Славейно/.

Желаещите да присъстват и преживеят магията под звездно небе, могат да получат допълнителна информация та тел: 0896 66 99 82.

Сдружението се определя като не политическа, доброволна, патриотична и културно-просветна общност от граждани, проявяващи любов към родната република България.
"Родопски хайдути" вече е популярно далеч извън пределите на Родопите с желанието си  да съхрани и запази културното наследство в родопския регион.

Чрез изучаване на историята то се противопоставя на подменянето й с лъжлива, гонеща чужди интереси. В поредицата от акции, организирани от „комитите” се цели да се поддържа жив българския дух, чрез народните песни,танци и обичаи.

Много от тях са насочени към възстановяването на стари светилища на българщината, прослава и почит към загиналите за националното ни освобождение герои. С доброволен труд и материали, членовете на „Родопски хайдути”  работят за запазване, реконструкция и поддържане на паметници на културата, религиозни храмове и светилища, честване на културни, църковни и национални празници, както и възстановки на събитията от българската история.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини