Безплатно „запечатват” зъбите на малчуганите срещу кариеси

За втора поред година започна кампанията за безплатно силанизиране на зъбите при децата от 6 до 8 г. възраст. Процедурата се състои в запечатване на фисури (ямките) на първите постоянни кътници и притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес при малките, създавайки бариера между зъба и бактериите, които го причиняват.

Силанизирането ще продължи до 30 ноември и се осъществява от лекари по дентална медицина в цялата страна, включително в област Смолян с координатор д-р Ивелина Карова.

Всеки родител, който желае да се възползва от тази възможност, може да получи допълнителна информация на безплатен телефон 0800 1 45 46 и от интернет страницата на Програмата:  www.oralnaprofilatika.bg. Дейността се  реализира в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г. (2009-2014 г.)

Какво представляват силантите?

Силантите представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини (фисурите) на дъвкателните повърхности на зъбите.

Те спестяват време, пари и страдания, които се свързват с правенето на пломби.

Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.

Поставят се върху повърхността на постоянните зъби до 2-3 години след пробива им – период, в който те „узряват" (окончателно минерализират).

 Силантите могат да престоят в устата на детето над 4 години и да се подновят по всяко време. Млечнобели са на цвят и не се забелязват, когато детето се смее или говори.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини