В Неделино честват „Наша Марта” с хвойнова клада и хоро

С огън от хвойнови клони и дълго родопско хоро, хората от родопската община Неделино ще отбележат празника „Наша Марта”, който е своеобразна реплика на православния празник Сирни Заговезни и Денят за прошка.

На 14 март в 19.00 ч., на площада пред общината, ще лумне кладата, местните ще си поискат прошка и ще посрещнат пролетта. „Наша Марта” е езически празник и е на границата на зимния и пролетния празничен цикъл. Свързан е с възраждащата се природа, а главен елемент в ритуалите е паленето на „Марта” – голям огън от хвойнови клони.

Още от древността се смятало, че това е  вид слънчева магия, за призоваване на плодородието, богата реколта и нови раждания. Хората вярват, че докъдето стига светлината му, дотам ще има плодородие и няма да пада градушка. Огънят пречиства и  се прескача се за здраве. Вярвало се , че пречиства от бълхи, паразити и зли демони, но също така и от грехове.  Празникът е реплика на познатия и тачен в християнството "Сирница". Характерното и при двата е искането на прошка. Народът казва, че по Марта небето и земята си прощават, затова трябва да го направят и хората.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини