На изборите: Без СРС-та и с ротация на полицията

Да се осигури редът, спокойствието и сигурността на гражданите по време на предстоящите избори е била основната задача, която е била коментирана повече от час и половина на съвещанието на ръководството на МВР в Хисаря с оглед спецификата на предизборния период, в който в навлизаме. Това съобщи на пресконференция министър-председателят Марин Райков, предаде „Фокус”.

По думите на Райков, важното е да се отправи послание за прозрачно и безпристрастно провеждане на изборите срещу опорочаването на изборния процес. Министър-председателят е отправил послание към директорите на дирекциите на полицията да осигурят възможност за ротация на полицейските сили в различните райони. Идеята е да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес. Ротация ще бъде извършвана не на шефове на полицията, а на служители от районните дирекции.

Освен това директорите на ОДМВР трябва да комуникират активно с РИК-овете с цел идентифициране на тези лица, които са склонни за извършване на купуване на гласове. Според Райков трябва от сега да се работи за превенцията, което означава да бъдат идентифицирани тези лица с оглед на подобни предишни техни практики. Министър-председателят е отправил и апел да се работи активно от сега по превенцията. Според Райков е ясно, че за превенцията ще са нужни средства, но те ще бъдат намерени. Важно е да се отправи един ясен сигнал, че МВР ще следи за едно прозрачно и демократично провеждане на изборите.

Райков изрази надежда, че ще бъде конструиран един качествен и добре работещ парламент. И според него, и според министър Петя Първанова ключовата дума за провеждане на честни избори е “превенция”. “Силно се надявам българският народ да избере народни представители, които да формират в рамките на недълъг период от време добре функциониращ парламент”, каза пред журналисти в Хисаря Марин Райков. Според него сценарият, че парламентът няма да бъде в добра кондиция и няма да заработи, е лош сценарий, не е позитивен.

Той съобщи още, че е провел разговори с министър Петя Първанова и изрази мнение, че ключовата дума за провеждане на прозрачни и честни избори е “превенция”. Решено е, че МВР ще изпрати полицаи, които ще предотвратят опитите за нарушения в различни населени места и региони, за които се знае, че са проблемни. Райков призова журналистите да разяснят на българите, какво значи честни избори.

МВР се е отказало доброволно да използва СРС-та по време на избори, които са били от особена полза, каза Главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той допълни, че отказът от СРС-та е заради тръгналите спекулации, че ще бъдат подслушвани политици. Затова няма да се използват за оперативни дела, а само при образувано досъдебно производство и то само с разрешение на съда.

“Бедните хора тръгват да продават гласовете си не сами, а биват организирани от хора от криминогенния свят – от лихвари, търговци на наркотици и др.”, отбеляза Георгиев. Там, където се знае и има информация за подобни фигури, се работи превантивно, заяви още той.

Накрая Георгиев информира, че в сравнение с миналата година престъпността за периода е намаляла с 6,8 на сто. Ръст бележат битовата престъпност, кражбите и посегателствата срещу хора, които живеят в отдалечени райони, призна Главният секретар.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини