Стойнев: Дискредитираните фигури да излизат от управление и листи

Дискредитирани фигури нямат място в управлението, въпрос на морал е да излязат и от листите, заяви Драгомир Стойнев по повод скандала с незаконното подслушване, който днес получи ново развитие, след като Софийска градска прокуратура обяви, че срещу Цветан Цветанов в качеството му на длъжностно лице като министър на вътрешните работи са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. 

Скандалът с незаконните подслушвания не е медиен, той е институционален, смята Стойнев. Той изрази съжаление, че кампанията минава под знака на скандали, които разкриват порочния начин на управление на държавата. 

Стойнев, който се срещна с представители на бизнеса, коментира на последваща пресконференция в БТА Хасково, че чутото от него по време на разговорите с тях е изключително смущаващо. „Аз съм за спазването на закона и в това няма съмнение, но не може да използваш закона, за да рекетираш бизнеса. Бизнесът е подложен на безкрайни проверки, глоби и други санкции, а в същото време държавата му дължи пари. И се питам каква е ролята на директора на НАП в листата на ГЕРБ? Смятам, че той няма място в политическа листа. Особено ако се окажат верни последните публикации в медиите за съпричастността му към решаването на проблемите на Цветан Цветанов” - категоричен беше Стойнев. 

„Закъснелите истини излязоха наяве” - така коментира Румен Петков скандала със злоупотребите при използването на СРС. Отдавна предупреждавам за огромния брой СРС-та и невъзможността те да бъдат контролирани. Според него Парламентарната комисия за контрол над СРС е била един осакатен инструмент, в която няма експертен ресурс. „Параноя и стремеж за контрол”, са според Петков причините за подобен начин на използването на този инструмент, след като с него се добива всякаква друга информация, но не и такава, която да служи за веществено доказателство в съда. Не повече от 3% от нея е влязла в съда, а 1% е послужила като доказателство. 

Вярно е, че този скандал е изгоден за ГЕРБ, защото той ги извади от ситуация да обясняват защо в страната има масова бедност, икономиката е в криза, а безработицата расте. Корупцията, сивият сектор в икономиката нанасят огромни щети върху социалната сфера и инвестициите. През 2011 г. контрабандата заема над 50% от пазара на цигари. Това без държавата не може да стане. Сивият сектор подбива реалните производители, генерира средства, които създават корупционни практики и притискат реалната икономика, заяви Румен Петков на срещата с бизнесмени. 

„Смутен съм, че в тази ситуация, главния прокурор дава съвместна пресконференция, заедно с министър председателя и министъра на вътрешните работи, на която обявява по цитат на медиите, че се предвиждат промени в законите, регулиращи използването на СРС. Това е намеса в парламентарната дейност и той дава лош тон на диалога си с бъдещото 42-о НС”, заяви Петков.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини