Томислав Дончев: 60 % от публичните инвестиции в България са правят с европейски пари

"60 % от публичните инвестиции в България са правят с европейски пари", това каза в Свиленград днес Томислав Дончев. Той бе лектор на среща-дискусия организирана от водачът на листата на ГЕРБ в хасковска област Делян Добрев. В нея взеха участие кметове, председатели на общински съвети и служители на общините, занимаващи се с европроекти от региона.

В област Хасково, за последната година и половина, се реализират проекти за над 210 милиона лева,каза Делян Добрев. Той добави, че Свиленград е домакин на срещата, защото със 78-те милиона лева усвоени евросредства заема лидерска позиция в региона.

Томислав Дончев очерта новите възможности на общините по отношение на усвояването на европари през следващия програмен период 2014-2020 година. Той каза, че основните капиталови вложения на общините са именно по европроекти.

Дончев припомни, че договорените евросредства за България за следващия програмен период са общо 32 милиарда лева, заедно със собственото финансиране. Тези пари обаче могат да бъдат спрени от Европа, ако бъде нарушен баланса в бюджета. Затова финансовата дисциплина трябва да се запази, за да се гарантира отпускането на еврофинансиране, подчерта Дончев.

През следващия програмен период ще има повече пари за селското стопанство, като основно увеличението от 2 милиарда лева е предвидено за директни плащания.

Дончев каза още, че приоритет за следващия парламент ще бъде нов закон за управление на еврофондове, където революционното ще бъде приемането на нов ред за обжалване- първо ниво министър, второ ниво ВАС. “Това от една страна ще съкрати процедурата по обжалване и от друга страна ще осигури по-добра защита на правата на бенефициенти и възложители. Същия закон ще предвижда и фиксиране на спорните до момента срокове за одобряване на проекти, верифициране на плащане. Това позволява на общините по-добро планиране и респективно реализация на проекта“, каза Дончев.

“Най-голямата придобивка на България за следващия програмен период е възможността за реализиране на интегрирани проекти. Това означава, че може с един проект да се кандидатства едновременно за изграждане на подземна инфраструктура, асфалтиране на улица, изграждане на улично осветление и бордюри. Досега това не беше така и създаваше проблем във времевото напасване на различните дейности“, подчерта Дончев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини