Мадан потресен от серия младежки самоубийства

Още дишащ, на тавана в родния си дом е намерен Рамадан

Мадан е в шок от серийните самообесвания на двама младежи, намерени един след друг да висят на въжето за по-малко от 24 часа. Според разследващите обаче, няма връзка между двете трагедии.

Трети от общата компания също е заплашил, че ще сложи край на живота си, но близките успели да предотвратят фаталния край и той е прибран в психиатрия в Смолян за лечение.

В Мадан обаче се носи и слух за четвърти младеж от групата приятели, който също е свален на косъм от бесилката. Според тях става дума за младеж на име Стоимен от маданския квартал Конски дол. Друга версия обаче мълви, че той просто е напуснал за известно време града.

Версиите за двете самоубийства в миньорския град се въртят от любовен триъгълник, през алкохол и наркотици, та чак до сектански сбирки. Местните обаче са шокирани и смятат, че черната серия е мистериозна епидемия от самоубийства.

 Първи да виси на въжето е открит в бараката за дърва зад блок в квартал „Възраждане” 24 годишния Бедри Хасанкев. Младият мъж живеел сам в Мадан, а родителите му останали в семейната къща в махала Мързян, недалеч от Мадан. Момчето дошло в миньорския град и започнал работа в рудник Петровица преди около година и половина. Само за 6 месеца Бедри направил невероятна кариера и станал миньор І степен, като стигнал до заплата от 1500лв.

„Това момче учуди всички ни. Само на 23 години, а успя да стане един от най-добрите коминджии. Да се правят комини под земята е най-тежката и трудна работа в рудниците”, разказва дългогодишният синдикален лидер на миньорите в „Горубсо” Мадан Румен Каров. Той описа Бедри като много скромен, но уравновесен и амбициозен. ”Имаше много голяма перспектива, не мога да повярвам, че се стигна до тук. Всички миньори сме потресени”, обяснява Каров. Той също знаел, че младежът има връзка с 8 класничка, която живеела в съседния блок до Бедри, който обаче не бил обелвал и дума, че има финансови или любовни проблеми. Дори имал планове за бъдещето и теглил кредит от 30 хил.лв. , с които си купил апартамента в стария миньорски блок в кв. „Възраждане”, стегнал го и направил основен ремонт.

Снимка: В дървената барака зад блока бил намерен Бедри

Съседите в квартала са странно наплашени и бягайки, отказаха какъвто и да е коментар за трагедията. Търговците от околните магазини обаче признаха, че младежът имал натрупани борчове навсякъде. В повечето хранителни магазини в квартала дължал пари- основно пазарувал храна и цигари, рядко алкохол, разказа съдържателка на една от бакалиите.

Тя обясни,че Бедри не бил идвал в магазина й от 20 дни, защото от доста време не плащал сметките си и му отказали да записват повече на вересия. Дължал и на съседните магазини, а в склад за строителни материали имал борч от 2 бона.

Бедри беше погребан във вторник, а ден след него близките изпратиха и приятеля му Рамадан.

20 годишното момче Рамадан Бодуров е бил безработен, често е бил в компанията на Бедри. Роднините му обаче са категорични, че между него и 15 годишната приятелката на Бедри не е имало любовна закачка и отхвърлят версията за скандал, и самоубийство в любовен триъгълник.

Снимка: Вуйчото на Рамадан часове след погребението, за което дошъл от София.

 „Нещо го мъчеше, тежеше му, но не споделяше какво”, разказа потресен вуйчото на момчето Исмет Меликаров часове след погребението в сряда. „Не пиеше, не са верни слуховете, че не изтрезнявал”, категоричен е човекът. Той обаче не скри, че Рамадан е правил няколко опита за самоубийство и споделял пред роднините, че не иска да живее.  Преди 3 месеца заплашил , че е разочарован от живота и ще скочи от терасата. На 12 април за пореден път едва го спрели да не си посегне. От прокуратурата потвърдиха, че е открита предсмъртна бележка, но отказаха да съобщях какво пише в нея заради течащо разследване.

„Когато ми казаха, че брат би е мъртъв, щях да умра и аз”, сподели треперещ Салих Бодуров. Утре-23 май-ден след като погреба брат си, момчето навършва 18 години. Той не е на себе си и не може да повярва, че Рамадан вече не е сред тях, а майка му е в шок и след погребението няколко пъти припада. Когато около полунощ във вторник започнали да му звънят по телефона, чули звън от тавана и го открили на примката.

 Под ниския около 150 см. тавана, Рамадан бил със свити колене, още дишал и имал пулс. „Той продължи да диша и в линейката, но там на път за болницата го изпуснахме”, разказва по-малкият брат. Той си спомня последната им среща в ранния следобед в понеделник, когато след училище се видял с Рамадан. През последната седмица не личало по нищо да са го налегнали старите черни мисли да слага край на живота си. „Шегуваше се , майтапеше се, все пускаше някакви шеги, каза че е добре, но се прибира у нас да почива и че по-късно ще се видим. Така и не го видях повече”, промълви потресеното момче.

Третият от групата приятели- 27- годишният Красимир Димитров, пък обявил пред родителите си, че ще се беси в понеделник вечерта. Брат му се уплашил от твърдото му намерение, позвънил на телефон 112 към 2 часа и белята била предотвратена. Мъжът е откаран в ареста на полицията, където е бил повикан личният му лекар, както и психиатър. "Сутринта във вторник Димитров обявил, че иска да се беси, и пред началника на полицията в Мадан, затова е потърсена намесата и на специалист психиатър", каза шефът на ОДП - Смолян, Комисар Кирил Хаджихристев.  На сутринта мъжът е транспортиран в психиатрията в Смолян. В миньорския град вчера се заговори, че и Стоимен, също член на компанията, се е обесил в кв. Конски дол. "Слухът стигна до полицията. Проверен е домът му, но не е открит. Стоимен е извън областта, вероятно да си търси работа, както казват близките му", обясниха от смолянската полиция.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини