Протест в Смолян, областният управител обяснява скандални назначения

Около 20 души се събраха тази вечер в 18 часа пред областната управа в Смолян, за да протестират срещу скандални назначения на кабинета „Орешарски” в Смолян. Основното искане на протеста е освобождаването на Бейхан Дуран от поста зам.-областен управител на Смолян.

Митингът е граждански и е организиран само за два дни чрез социалната мрежа „Фейсбук”, обявиха организаторите. Той е подкрепен от лидерите на ДСБ и Национален Фронт за спасение на България /НФСБ/ в Смолян Зарко Маринов и Анастас Коджебашев, но основно като граждани.

„Знаем, че не сме град на протестиращи, но това не значи, че не трябва да излезем и да заявим несъгласието си, защото това е негодуванието на много смолянчани. Летаргията е много силна, трябва много упоритост, за да се събуди Смолян. Управляващите партии имат право да избират кадрите си във властта, но с назначението на Бейхан Дуран минаха всякакви граници”, заяви основният организатор на митинга Зарко Маринов. „Защо за зам.-областен управител е назначен човек с криминално минало и защо за шеф на мегапредприятието за управление на горите в Южна България е доведен човек на ДПС отвън, без конкурс, без обявление дори?”, риторично попита дългогодишният журналист Маринов. „Назначението е чисто партийно, защото е доказано, че структурите на Горските стопанства се използват от ДПС за контролиране на вота”, коментира той.

„В навечерието на честване на годишнина от рождението на Васил Левски, тече тиха турцизация на Смолян и региона”, заяви Анастас Коджебашев, областен координатор на НФСБ и допълни, че постове с най-големи интереси и финансов приток се окупират от хора на ДПС, заради което се готвят и масови уволнения.

Макар и твърде скромен, гражданският протест предизвика областния управител инж. Димитър Кръстанов да покани журналисти и граждани в областната управа, за да чуе исканията, и да отговори на въпросите им. На него му се наложи да „вади горещия картоф” и да оправдае пред родопчани назначението на своя заместник от ДПС Бейхан Дуран. Инж. Кръстанов категорично заяви, че са спазени всички изисквания на закона, няма нарушение, а свидетелството за съдимост на Дуран е често. 

„Оказва се, че преди 6 години той е имал конкретен инцидент, заради който е освободен от наказателна отговорност и му е наложена глоба. За мен той е същият като всяко едно момче от Златоград, Неделино, Чепеларе или друго място и нямам основание да гледам на него по друг начин. Назначен е от министър-председателя, бил е 4 години кмет на Грохотно и 2 години общински съветник в Девин”, заяви Кръстанов. „Аз съм тук по волята на 18 хиляди избиратели, той / Дуран/, е тук по волята на 10 хиляди души”, аргументира избора на заместника си Кръстанов. Той обаче не скри, че „няма идеални хора и ситуации”, а за моралното основание, лице съдено за криминално деяние, да стане зам.-областен управител, той заяви: „За морал ще си говорим когато излезем от тази зала. Това е друго нещо.”

За назначението на Айнур Ибрямова за шеф на Южноцентралното горско предприятие, на мястото на уволнения шеф на Ботьо Арабаджиев, инж Кръстанов обясни, че тя е временно назначена до провеждането на конкурс, а длъжността директор на голямото предприятие е над регионална, защото обединява няколко структури по управление на горите и е с обхват далеч извън мащабите на Смолян и областта. Инж. Ибрямова е специалист, 7 години е била шеф на РУГ Кърджали и към нея не може да има никакви професионални претенции, отсече Кръстанов и се ангажира да изнесе пред обществото причините за уволнението на Ботьо Арабаджиев, които били свързани с много нарушения докато бил директор.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини