Неделино обяви бедствено положение заради сушата

Община Неделино обяви бедствено положение заради сушата, която държи близо 8000 души на режим на водата. Река Неделинска е почти напълно пресъхнала и тъй като няма пречиствателна станция и отвеждащ колектор, всички фекалии от канализацията на града изтичат в пресъхналото корито и вонята е нетърпима. Затова има опасност и от епидемия, мотивира се кметът на общината Стоян Беширов. Той е връчил заповед за обявяването на бедственото положение на областния управител Димитър Кръстанов. Губернаторът заяви, че във връзка с тежкото положение е съдействал на кмета да се разреши от ВиК изграждане на аварийно водоснабдяване от извор на над 3 км. от Неделино. С безплатен труд за два дни каналът бе прокопан на ръка, но дебитът му няма да реши напълно проблема, а само ще намали часовете на режима.

“Поискал съм среща с премиера Орешарски, належащо е държавата да ни помогне да се направи сондаж на 700 м дълбочина, с който да се хване нов водоизточник”, каза Беширов. Според сметките на кмета са нужни около 1,5 млн. лв. за сондажа, както и за възстановяване на бента на река Неделинска.

В Смолянско освен Неделино и Мадан още 20 села са на режим заради сушата през август, съобщи шефът на ВиК в Смолян Атанас Атанасов. В цялата област няма нито един язовир, а водоизточниците са повърхностни. 8000 души са на режим и в Маданско. В целия град и най-големите села Средногорци и Върбина получават вода едва по 4 часа на ден вечер от 18 до 22 ч. Няма сключен договор за наем на водоноски, защото в района няма откъде да се напълнят, обясни кметът на Мадан Фахри Молайсенов. Миньорският център чака 13 г. да се построи яз. “Пловдивци”. В него са вложени 20 млн. лв., а трябват още 18,3 млн. евро за довършването. С него ще се реши проблемът с водоснабдяването на общините Рудозем и Мадан и 22 села, които всяко лято са на воден режим. Сега тече поредната процедура за избор на изпълнител.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини