1700 души от родопско село са без вода, спасяват се поединично и заплашват с протести

Три дни жителите на доспатското село Барутин са без вода и се налага да пътуват до чешми в района на селото, за да точат туби, за да имат поне вода за пиене.

Проблемите с водоснабдяването не са от вчера, често стават аварии в стария водопровод, а новият още не е готов. Ситуацията от петък-24 юли 2020г обаче, когато селото с 1700 души осъмва без капка вода, изнерви до краен предел хората и те отправиха апел до медиите и държавните институции. В отворено писмо до кмета на общ. Доспат, Областна администрация в Смоля, както и управителя на “ВиК ЕООД Смолян”, хората настояват порочната практика със спирането без предупреждение на водата да спре. 

„Сезираме висшестоящите институции на ВиК Доспат и контролните органи за периодичните проблеми с липса на вода и аварии на тръбната мрежа в общината. Конкретния повод за написването на сигнала е авария в село Барутин и вече продължаваща 3 дни липса на вода за цялото населено място, с възможност оправянето ѝ да се удължи с дори още няколко дни. Ние, жителите на засегнатите населени места, настояваме за нормален начин на живот, включващ вода в чешмите ни, а при наличие на такива, водните проблеми - те да бъдат поправяни в срок. Разбираме, че аварии се случват неизбежно, но недоволството ни не е толкова свързано пряко с настоящия проблем, колкото с това, че се наблюдава тенденция на чести аварии и спиране на водата за дни, почти ежемесечно.“, пишат жителите на Барутин в отвореното писмо.

Кметът на най-голямото доспатско село Красимир Мантов потвърди пред СмолянБГвести за ситуацията, при която са поставени, като обясни, че старият водопровод от 13.5 км. се подменя и тече строителство на нов от около година. Проектът е сериозен с финансиране от около 3.7 млн.лв. и трябва да приключи през есента на тази година. Авариите обаче са чести, а по думите му отговорността се прехвърля между ВиК Смолян, която е собственик на трасето и благоевградската фирма, изпълнител на строителството.

„Да, ремонтът тече, неминуемо е да има неудобства за всички нас и трябва да сме толерантни, но всичко си има граници. В петък /24 юли/ в три часа сутринта разбрахме, че няма вода в цялото село. Никой не ни предупреди-нито мен, нито кмета на община Доспат, че водата ще се прехвърля от старите тръби в новия водопровод. Имат право хората да реагират, 1700 души страдат за вода, а аз от два дни не мога да накарам ВиК да докарат водоноска, за да има за хората. Вчера /б.а. 26 юли/ успяхме да върнем водата в старите тръби, но двата резервоара са празни, няма налягане, за да стигне по високите части, където хората вече 4 дни са без вода и са оставени да се спасяват поединично. Има възрастни хора, които не могат да запалят колите и да идат с туби да си наточат извън селото от други извори. А водоноска така и не изпратиха.“, разказа кметът и не скри, че сагата с водата не е нов проблем, но сега чашата преляла, защото според него водопроводът е собственост на ВиК и те трябва да го поддържат специалисти, като намекна, че водният оператор не разполага с такива.

„Ако хората се надигнат, аз съм с тях. ВиК не си вършат работата!“, отсече кметът на селото, в което са заканват, че ако не спрат безводните серии и безотговорно отношение от страна на държавната фирма „Водоснабдяване и канализация“, ще организират и протестна подписка.

„Настояваме за конкретни действия от страна на отговорните институции! Проверка и контрол от страна на институциите над действащите екипи и началници на ВиК клона в Доспат и подмяна на персонал, ако това се наложи. Възлагане на инспекция над водноснабдителната мрежа в общината за идентифициране и предотвратяване на аварии преди те да са се случили. При планирана профилактика на водната мрежа или планирани ремонти, които налагат спирането на водата, графикът за тези дейности да бъде публикуван и разпространяван през нужните информационни канали (уебсайт на ВиК дружеството, уебсайт на общината, общински вестник) поне 24-12 часа преди те да започнат, (за да достигне информацията до обществеността преди всички да са останали без вода, чудейки се от къде да се снабдят с нея постфактум).“, пишат в отвореното писмо жителите на родопското село.

СмолянБГвести се свърза с шефа на ВиК Смолян инж. Мариян Николов, който потвърди, че населението на Барутин няма вода в дните събота и неделя/25 и 26 юли/, а според кмета са три дни от петък.

„Нямат вода в следствие на включване в нов водопровод. През почивните дни направихме всичко възможно да подадем вода в старата система, но тя трябва да се напълни, за да стигне до цялото село, а това отнема време. Сега по-голямата част от селото е водоснабдено. Що касае водоноска, никой не е искал такава от нас, ако бяха поискали-няма проблем-общинската стои на разположение, за половин час щяха да им закарат вода и да имат.“, обясни инж. Николов. Той допълни, че режим на водата може да се наложи само със заповед на кмета, като той е отказал и е предложил да се изчака и да не се спира водата през деня. Водоподаването за цялото село ще спре за цялата нощ в понеделник, за да има във вторник дори до най-високите точки.

„Тази нощ/27 юли/ водата ще спре, системата ще се напълни с вода и налягането ще се нормализира, а от утре вода трябва да има за цялото село и не би трябвало да има режим на водата.“, прогнозира инж Николов, като допълни, че ВиК няма отношение към в водопровода, а явно фирмата строител има някакви проблеми, щом новият водопровод не е успял да подаде вода към Барутин.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Жи
    Жител
    0 0
    00:58, 29 юли 2020
    Отново прехвърляне на топката между институции, които не си вършат работата, а само точат пари. Смятат, че хората в селата са невежи и ще понасят всичко със сведена глава. Крайно време е да се поема отговорност както от общината, така и от ВиК, защото всичко си има граници на търпимост. И нека е ясно, хората не са както едно време - послушни и подчинени. Хората си знаят правата и ще се търси отговорност и ако трябва наказние за тези, които не си вършат работата, а само прибират едни пари за уж “свършена” работа.
Последни новини