Родопчани издигнаха 10 метрово разпятие над Солища

Метален кръст- висок 10 метра и тежащ над 1 тон, ще бъде осветен на големия християнски празник Кръстов ден, който се чества на 14 септември.

Разпятието се издига на хълм над смолянското село Солища и е резултат от 40 дни неуморен труд на инициаторите Радослав Сабрутев и Иван Караджов-измайсторил кръста, както и на многобройните им помощници. Християнският символ ще се вижда от околните села Гела, Стикъл, Солища и Стойките, чак до Пампорово.

Младите родопчани, организирали издигането на православната светиня обясняват, че за тях това е „една сбъдната мечта”, станала реалност и със съдействието на кметския наместник Лазарин Чернев. Инициаторите благодарят сърдечно на десетките граждани от Смолян, региона и страната, както и на фирмите, подкрепили финансово идеята и дарили средства за издигането на разпятието. Сред тях са кметството на село Солища, десетки граждани от Смолян, семейства от Варна, Бургас, Кюстендил, Пловдив.

Освен финансово, много родопчани са помогнали за изкопаване на фундамента, дарили са арматура, участвали са в специфичната работа по изработване и боядисването на металните части на разпятието. С доброволен и безвъзмезден труд е направена основа, за която са излети 7 тона бетон, за плочата, крепяща металното разпятие.

Освещаването на кръста е планирано за 14 септември от 15 часа, а организаторите канят всички на върха над Солища, които са съпричастни към Богоугодното дело.

Щиляна Чакърова

   

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини