Минчо Спасов:Прокуратурата да не бездейства за бюлетините в Костинброд

``Причините за Костинбродския случай бяха заложени от многото случаи, в които ГЕРБ участваше на предишните избори - помним какво се случи в Плевен, помним изказванията на областния управител на Пловдив, който инструктираше своите съидейници от ГЕРБ да фалшифицират, тоест да унищожават чуждите бюлетини``. Това каза пред БНР юристът Минчо Спасов. ``Думите на областния управител бяха: "Знаете, че невалидните бюлетини са едно от най-силните ни средства, за да получим предимство", допълни той.

"Причините за Костинбродския случай бяха многобройните натрупвания на подобни действия от страна на ГЕРБ и бездействието на прокуратурата срещу тях. Трябваше наистина прокуратурата най-накрая да покаже някаква резистентност. След като е повдигнато обвинение сега, всякаква секретност вече трябва да отпадне от това дело. Собственикът на печатницата да се види на кого е звънял. Да не се концентрираме само върху дърветата, а да погледнем на гората. От това събитие в Костинброд проличаваха два големи проблема – честността на изборите и ролята на прокуратурата", подчерта Спасов. ``Това са два проблема, диспутът, за които на мен ми липсва в парламента. А парламентът се е превърнал в италианска перачница, в която се вдигат скандали, без да се говори за съществените неща``, добави Спасов.

Според него, ``прокуратурата трябва да страни от политическо въвличане, в какъвто и да е казус, включително и от бездействия по казуси. Костинбродският случай поставя въпроса пред прокуратурата, на който Цацаров да отговори, наред с въпроси за бездействието по "Мишо Бирата". Резистентността на институцията беше показана все пак, имаше и превантивен ефект към бъдещи нарушители. Бъдещите изводи, които трябва да произтекат от Костинбродския случай, е продължаване на реформата в съдебната система и реформата в изборната система. Целият български народ вижда, че и прокуратурата, и изборната ни система куцат. Но това е констатация, която струи в разговорите на обикновените хора, дори и по медиите, купуването на гласове се превърна в практика в България за съжаление. Това е бич за българската държавност", категоричен е Минчо Спасов. Той припомни, че Атака имаха позитивна позиция за задължителното гласуване през 2007 г. "И сега Атака може да ползва своята ключова позиция и да принуди своите партньори от ДПС и БСП да се въведе това задължително гласуване, което ще е най-добрият лек срещу купуването на гласове", увери юристът.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини