Хиляда българи минават ГКПП”Маказа” на ден,през лятото трафикът ще се утрои

Теодорос Караоглу и Бисер Николов

По близо хиляда души на ден в двете посоки от България към Гърция и от Гърция към България преминават през ГКПП „Маказа-Нимфея”.Очаква се през летните месеци трафикът да се утрои.По тези показатели ГКПП”Маказа-Нимфея” изпреварва пункта при Свиленград-Орменион.Това съобщи  пред журналисти в Кърджали министърът на Тракия и Македония на южната ни съседка Теодорос Караоглу.Той изнесе данни според които от 10 септември до 10 декември ГКПП „Маказа -Нимфея” е преминат от Гърция към България от 43 029  автомобила и 102 465 граждани.Тези от трети страни са били 1067 души.От България за Гърция са пътували 43 219 автомобила със 106 645 пътника от които 846 от трети страни.

  Теодорос Караоглу обеща,че ограничението за камиони,които сега не са допускани да преминават през пункта ще отпадне през юни 2014.Тогава ще бъде завършена четирикилометрова връзка между шосето за Маказа от гръцка страна и магистралата Виа Игнатия.Освен това ще бъде преустроен ГКПП „Маказа- Нимфея” като ще бъде поставен кантар и навес за товарните камиони и ще се създаде митнически пункт.

Това до сега не е направено поради недомислия на бившето българско правителство,поясни областния управител на Кърджали Бисер Николов.Той посочи също,че поради грешно проектиране има голяма денивилация, там където трябва да се постави кантара.Пак поради недомислия на предишния кабинет не е договорено преминаването на автобуси през граничния пункт.

  Областният управител на Кърджали каза,че ще поискаме финансова помощ от Гърция за да бъде съоръжен ГКПП с кантар и навес. Пунктът е на българска територия и това би трябвало да е финансов ангажимент на нашата държава.

 Бисер Николов каза също, че до дни ще бъде пуснат прекия път от спирка „Джебел” до Подкова. С него разстоянието Кърджали-Маказа се съкращава с 15 км и 30 минути.

  Николов и Караоглу заявиха ,че предстои среща на полицейските шефове на Кърджали,Кирково и Комотини , които ще обсъдят превантивни мерки на престъпността.

   Общо 12 ГКПП по суша има Гърция. Шест от тях са с България. Гръцки експерти започват оглед. Там където има засилен трафик гръцката държава ще отпусне средства за модернизация и благоустрояване.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини