Цвета Караянчева: Кърджали е част от България, благодарение на генерал Васил Делов

Цвета Караянчева, областен председател на ПП ГЕРБ – Кърджали, и председател на Инициативния комитет за събиране на подписи за обявяване на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали, пред Агенция “Фокус”

Фокус: Г-жо Караянчева, президентът Росен Плевнелиев връчи орден на ген. Васил Делов, посмъртно. Вие бяхте председател на Инициативния комитет за събиране на подписи за това ген. Делов да бъде обявен за почетен гражданин на Кърджали. От днешна гледна точка, как гледате на скандала от миналата година?
Цвета Караянчева: Такива неща трудно могат да се забравят. Аз се радвам, че във времето успяхме да направим и наистина да дадем на ген. Делов подобаващото му признание, защото историята трябва да се помни и трябва да се извличат съответните поуки. Ген. Делов е една голяма личност в българската история, един виден пълководец, изключително хуманен военачалник, и той заслужаваше да бъде както почетен гражданин на Кърджали, така и званието, което в момента получи – най-високото звание орден „Стара планина” първа степен с мечове.
Фокус: Защо, според Вас, ген. Делов получи признание от държавните институции, а на местно ниво това не се случи в достатъчна степен? Има ли политически момент?
Цвета Караянчева: Разбира се, че има политически момент. Затова пред историята ще отговарят съветниците от ДПС, които не отдадоха дължимото на един български герой. Аз мисля, че политическите пристрастия не бива да имат място в българската история. Историята е такава, каквато е. Кърджали е част от България благодарение на генерал Делов, и много пъти съм казвала, че е изключително лицемерно да поднасяш цветя на освободителя на Кърджали и да не го удостоиш със званието почетен гражданин. 
Но това е вече в миналото. Аз се радвам, че днес, на тази дата, президентът връчи отличията на техните наследници. Радвам се, че се срещнах с наследниците на генерал Делов и на другите още 18 генерала, които получиха почетно звание. Радвам се, че инициативата на моите колеги от Инициативния комитет, на българските граждани, на кърджалийци, вече има своето изражение и то е факт в лицето на този орден. Внучката на генерал Делов дойде от Норвегия. Тук беше и неговият правнук отец Александър Радославов. Това, което можем да кажем, е че наистина тези български пълководци, сред които генерал Делов, имат достойно място в българската история. Те имат достойно място в нашите сърца и ние никога няма да забравим техния подвиг.
Фокус: Удовлетворена ли сте от днешния завършек?
Цвета Караянчева: Да, разбира се. Макар че горчилка остава от това, което се случи миналия 21 октомври 2012 година, но аз мисля, че срамът от челата ни беше умит с този орден. Съветниците от ДПС - нека те да дават своята оценка на нещата, да дадат своите аргументи, и да продължават по този начин, който е недостоен. 
Фокус: Получава ли по този начин генерал Делов признанието, което заслужава?
Цвета Караянчева: Генерал Делов е получил признанието си от историята. Генерал Делов е получил своето признание от делата си, от приноса си за България, за българската армия, за българската военна наука. Един от най-хуманните генерали, един от изключителните пълководци, той е заел своето място в историята. Това, което ние направихме, това, което президентът направи с връчването на тези ордени, още един път даде гласност на неговото дело и делото на тези генерали. Още един път ние показахме своята признателност за това, което те са направили.
Фокус: Какви са изводите от този случай за вас като областен координатор на ГЕРБ Кърджали и депутат от този регион?
Цвета Караянчева: Това беше поредното размахване на пръст на ДПС и те поискаха да покажат, че ако те не са съгласни с нещо, те винаги могат да го направят по свой образ и подобие. По този начин, всяват страх в областта и във всеки един смесен регион, защото въпреки че тогава правителството беше на ГЕРБ, те показаха, че на местно ниво те правят каквото те искат. Могат да направят каквото те искат. Но днес ние доказахме, че България има правото да се гордее със своите генерали, има правото да се гордее със своята история.
Фокус: Бихте ли подкрепили повторно родолюбиви инициативи?
Цвета Караянчева: Разбира се. Ние, българските граждани, трябва да бъдем и патриоти, защото от такива смели и горди хора, може само да извличаме поуки. Важно е да помним историята, и да гледаме напред в бъдещето. Важно е да не забравяме своите предци, примера, който те са ни дали през годините, тяхната толерантност и великодушие и любов към родината.
Фокус: Има ли нещо да допълните, което не съм ви попитала?
Цвета Караянчева: Удовлетворена съм от това, което се случи. Благодаря още веднъж за подкрепата на всички български граждани, на правителството на премиера Борисов, на Цветан Цветанов, който беше председател на комитета за честванията за 100-годишнината и на Росен Плевнелиев, който с широко сърце прие тази инициатива и я доведохме до край, за да получат тези 19 български генерала почетното звание орден „Стара планина” първа степен с мечове.
Цветелина ЦЕКОВСКА

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини