Без мажоритарен избор в новия кодекс

Депутатите от различните парламентарни групи се заядоха един друг по отношение на мажоритарното избиране на народни представители.

Ентусиазирани, народните избраници се захванаха светкавично с новите изборни правила в началото на пленарния ден, но се поскараха при гласуване на предложението на ГЕРБ за смесена система и възможност за 31 мажоритарно избрани депутати.

Комисията на "червената" Мая Манолова пък иска въвеждане на пропорционална система и преференция от 7 процента за разместване на кандидатите в изборните листа.

Депутатът от ДПС Янко Янков напомни на колегите си, че истинският мажоритарен избор е независимият кандидат в реална конкуренция с партиите. "Нека не заблуждаваме българските граждани, че има мажоритарно избиране", призова Янков.

Един от най-активните гербери Станислав Иванов обвини управляващите в това, че са подвели хората в първите си дни. Народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов пък обърна внимание на това, че трябва да е ясно пред кого отговаря конкретният народен представител и именно в това е разликата между мажоритарния и преференциалния избор. Янков го подкрепи и изтъкна, че на хората трябва да им е ясно кой кого издига и пред кого депутатите се отчитат.

Социалистът Таско Ерменков обаче поиска прекратяване на дебатите по тази тема, като напомни на опозицията, че именно те са отменили в предишния кодекс - „Фидосова" частта с мажоритарните избори, а сега плачат за тях.

Депутатите гласуваха "За" прекратяване на споровете, но основният автор на новия Изборен кодекс Мая Манолова поиска прегласуване с мотива, че темата е важна и трябва да се разбере дали хората искат 31 мажоритарни депутата. Народните избраници не подкрепиха обаче социалистката и решиха да прекратят споровете.

"Да ставаме и да си отиваме тогава, каквото искат всички български граждани", предложи "герберът" Станислав Иванов.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков му репликира, че когато стане председател на парламента, тогава ще ръководи залата. "Пожелавам ви го. Ще бъде едно интересно Народно събрание", изтъкна парламентарният шеф.

След кратките, но разгорещени дебати народните представители не приеха предложението на бившите управляващи за въвеждане на смесена система и възможност за 31 мажоритарно избрани депутати.

Ядосана народната представителка от опозицията Десислава Атанасова обяви, че с това си решение сега българските граждани са лишени от възможността да избират мажоритарни народни представители дори във Великото Народно събрание, което никога не се е случвало.

Атанасова се заяде обаче и с шефа на НС Михаил Миков, който предварително обяви, че ще даде думата на Десислава Атанасова, защото отдавна я е поискала, а после на Цецка Цачева, защото е била председател на предишния парламент. "Достигнахме висотата на дебатите, щом вече се определя кой да вземе думата от това какви постове е заемал", го „захапа" герберката. "Ами да. Кой е по-известен, кой е по-популярен", отвърна й Миков.

Приетите до момента на второ четене по-важни текстове от Изборния кодекс:

Изборните бюлетини - номерирани, прие парламентът

Гласуваме с два знака: "X" и "V"

Задължиха медиите да публикуват отговора на охулени

Гласуваме и машинно на евровота

Районите кметове вече ще се избират

Уседналостта за момента остава

Гласуването няма да е задължително и електронно

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини