Област Смолян вече е част от международна организация на планинските райони

Областния управител инж. Димитър Кръстанов подписа в Брюксел Меморандум за разбирателство и членство на област Смолян в международната организация на планинските райони  „Евромонтана”. За първи път български регион се включва за участие в подобно европейско начинание, което дава допълнителни възможности за привличане на ресурси за развитие на специфичните планински територии. Област Смолян, успешно приключва в края на март и участието си в международен проект GREEN MOUNTAIN с още 11 институции от 9 държави и е единствената област поканена от водещия партньор по проекта от Италия за участие в следващ изцяло нов проект.

Разработеният по проекта Модел за развитие на област Смолян дава възможност за преднина след стартиране на новия финансов инструмент за плановия период 2014-2020 година – Водено от общостта местно развитие /ВОМР/.

По отношение на този проект областния управител инж. Димитър Кръстанов посочи, че той ще се прилага на територията на цялата страна, но това ще зависи от готовността на отделните региони да участват, а според губернатора Кръстанов, Смолянска област е с най-висока степен на готовност да прилага този инструмент.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини