Местан ще съди България в Страсбург

Ако бъде осъден в България заради  агитация на майчин език в предизборната кампания, Лютви Местан ще се  обърне към съда по правата на човека в Страсбург, пище „Преса".  Лидерът  на ДПС вече бе глобен с 2000 лева от областния управител на Сливен за  нарушаване на Изборния кодекс през миналата година. Тогава, през май, на  традиционния събор „ Герлово пее и разказва" той агитирал на майчин  език.

Местан, заедно с кмета на Ябланово  Джемал Чобан се оправдаха, че сред слушателите им имало хора, които „не  по своя вина не знаят официалния език".Сега обаче лидерът на ДПС е  категоричен, че няма повече да премълчава „проявите на дискриминационно  отношение"и да „оставя нерешени фундаментални въпроси с човешките  права".

Тази седмица депутатите от ДПС ще търсят  в Народното събрание подкрепа и от други парламентарни групи, за да  сезират Конституционния съд за правилото на уседналост, залегнало в  новия Изборен кодекс.

Текстът за нуждата от поне 6 месеца  постоянно пребиваване в съответното населено място, за да се получи  право за гласуване на местните избори, вече създаде напрежение между  коалиционните партньори.

Според ДПС изискването е  противоконституционно, защото лишава български граждани от правото им да  участват във вота. На партията обаче не достигат 12 гласа, за да сезират Конституционния съд и ако не получат подкрепа от други депутати  вероятно ще се обърнат към президента, който има право да поиска мнението на съда.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини