ДПС елитът се изсипа в Барутин за възпоменателен митинг

"Етническите, религиозните различия не са основание нито за привилегии, нито за дискриминация”,  заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на възпоменателен митинг в доспатското село Барутин.  Движението отбеляза  с възпоменателен митинг 42 години от събитията около възродителния процес.

„Барутин е урок за всички, които милеят за правата и свободите, които издигат в култ достойнството да бъдеш свободен“, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Пред Фатма Дервишева, една от простреляните по време на събитията около Възродителния процес в Барутин, Лютви Местан се ангажира да бъде внесен законопроект, с който да се разшири приложното поле на Закона за политическа реабилитация.

Целта е да бъдат включени и лицата, които са пострадали със средни и тежки телесни повреди, така че да имат право да получат обезщетения.

Фатма Дервишева е била 16-годишна, когато е била ранена при стрелбата през март 1972 г., но няма право на обезщетение по този закон, тъй като не е претърпяла репресия като затвор, осъждане, принудително изселване и други.

На тържествата в памет на жертвите и пострадалите при насилствената смяна на имената присъстваха още  депутати, евродепутати, министрите Искра Михайлова, Мариана Георгиева, главният мюфтия Мустафа Хаджи, Шенер Джебеджи  -  генерален консул на Република Турция в Пловдив и др.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини