Радостин, момчето от Родопите, което обявиха за бъдещия Стив Джобс

Изображение 1 от 2

    Радостин Чолаков доспатското село Барутин е младежът, който медиите обявиха за българския Стив Джобс. Още докато учеше в основното училище „Никола Вапцаров“ в родното си село преди две години- 12-годишният тогава ученик получи награди от Google. Радостин Чолаков заслужи специалното внимание от гиганта заради създадените от него приложения за платформата Google Assistant.

    Невръстният тогава програмист направил мобилната игра RSG Chess и The Funny Jester. На 10г завършва първия си проект-приложение за игра на шах на мобилен телефон и именно с него привлича вниманието на гиганта. За да стимулират креативността на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2 400 долара с лимит до 200 щатски долара месечно, за да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud и да развие проектите си.

    Радостин решава задачи още в детската градина, в последствие става пълен отличник и три години последователно печели първо място в областния кръг от националната олимпиада по математика. Голямата му страст обаче е програмирането.

    През 2018-та Радостин беше сред 35 ученици на България, които станаха членове на клуба „Отличниците на България“ и бяха наградени за постигнатите значими международни отличия в различни сфери на науката. Тогава младежът предизвика аплодисментите на аудиторията, след като без притеснение „започна преговори за работа“, като предложи на голям мобилен оператор да направи игра за него.

    Радостин от Барутин, вече учи в математическата гимназия в Пловдив „Акад. Кирил Попов“, макар че още на 12 г.  получи покана да се обучава безплатно в най-престижното частно училище за програмиране у нас – Софтуерния университет в България, създаден от Светлин Наков, което отказа, защото не обича да се чувства задължен.

    Преди два месеца завърши работата си за мобилно приложение за Android Any- Goal - нещо като виртуален дневник с бележки. Мечтае да има своя компания за програмиране и е уверен, че ще успее, като взема пример от най-големите в бизнеса на програмирането, но има собствен стил и не копира никого.

    СмолянБГвести













     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини