Радостин, момчето от Родопите, което обявиха за бъдещия Стив Джобс

Изображение 1 от 2

  Радостин Чолаков доспатското село Барутин е младежът, който медиите обявиха за българския Стив Джобс. Още докато учеше в основното училище „Никола Вапцаров“ в родното си село преди две години- 12-годишният тогава ученик получи награди от Google. Радостин Чолаков заслужи специалното внимание от гиганта заради създадените от него приложения за платформата Google Assistant.

  Невръстният тогава програмист направил мобилната игра RSG Chess и The Funny Jester. На 10г завършва първия си проект-приложение за игра на шах на мобилен телефон и именно с него привлича вниманието на гиганта. За да стимулират креативността на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2 400 долара с лимит до 200 щатски долара месечно, за да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud и да развие проектите си.

  Радостин решава задачи още в детската градина, в последствие става пълен отличник и три години последователно печели първо място в областния кръг от националната олимпиада по математика. Голямата му страст обаче е програмирането.

  През 2018-та Радостин беше сред 35 ученици на България, които станаха членове на клуба „Отличниците на България“ и бяха наградени за постигнатите значими международни отличия в различни сфери на науката. Тогава младежът предизвика аплодисментите на аудиторията, след като без притеснение „започна преговори за работа“, като предложи на голям мобилен оператор да направи игра за него.

  Радостин от Барутин, вече учи в математическата гимназия в Пловдив „Акад. Кирил Попов“, макар че още на 12 г.  получи покана да се обучава безплатно в най-престижното частно училище за програмиране у нас – Софтуерния университет в България, създаден от Светлин Наков, което отказа, защото не обича да се чувства задължен.

  Преди два месеца завърши работата си за мобилно приложение за Android Any- Goal - нещо като виртуален дневник с бележки. Мечтае да има своя компания за програмиране и е уверен, че ще успее, като взема пример от най-големите в бизнеса на програмирането, но има собствен стил и не копира никого.

  СмолянБГвести

   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020
  Последни новини