Смолянски деца от „Чисти сърца“ бяха на духовен лагер през пролетната ваканция

Духовен лагер за 6 дни имаха малките певци от детският хор „Чисти сърца” към храма „Свети Висарион Смоленски“ . Заедно с ръководителят им Соня Белидерова-Цветкова децата прекараха 6-те дни от пролетната ваканция в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян” край Асеновград.

Децата хористи към смолянския катедрален храм и Неделното училище "Св. Николай Чудотворец" в кв. „Устово“ станаха част от в живота в манастира по време на Великия пост. Пребиваването и обучението в манастира се проведе с благословенията на Пловдивския митрополит Николай и гостоприемството на игумения Анастасия и сестрите в православната обител.

Дните им бяха изпълнени с беседи по вероучение, репетиции на хора за предстоящото участие в православния фестивал „Осанна във висините” през май в столицата. Част от ежедневието на смолянските деца беше запълнено и с доброволен труд в двора на манастира и околността. Като доброволци се включиха и в други дейности, почистиха Аязмото, замърсено от туристи. Имаха възможност да рисуват, да пишат за Великденския брой на вестника "Чисти сърца", да се любуват на природата, да се радват на манастирското куче.

Те присъстваха и на богослуженията в църквата на манастира и новия параклис, с интерес слушаха поучителните беседи на отец Георги Димитров от Митрополията. Той ги помаза с миро от Атон и благослови дейностите на Младежкия православен център „Чисти сърца” и Неделното училище „Св. Николай Чудотворец”.


"Впечатляващо за децата беше пряко да усетят духа на това стародавно православно светилище, изрядната чистота навсякъде, скромния живот на монахините, многото работа в манастира и постното хранене", разказа ръководителката им Росица Примовска. За благодарност и за спомен децата засадиха шест плодни дръвчета, а в градинката пред манастира направиха цветни „сърце от карамфили” и „пеперудка от теменужки”.

За „довиждане“ игумения Анастасия поздрави децата за усърдието им да се учат и трудят и ги дари с по една икона на светите безсребърници лечители Козма и Дамян.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини