4 °C

Тънка възродителна линия

Вървим от десетилетия по тънка червена линия. Много тънка и много взривоопасна. Тя се нарича “Възродителен процес”. Преди избори и покрай битките между партиите остър националистически трион стърже тази деликатна струна и следствието е вредно за всички нас.
Чувал съм много версии, много теории колко полезно или колко вредно е било решението на Тодор Живков за възродителния процес. Чувал съм и чувам доводи - исторически и хуманни, доводи - идиотски и просташки. Истината за мен е, че това е дълбок цивилизационен срам.
Чувам и сега как пак тази тема клокочи в обществото ни и ми е трудно да повярвам, че при цялата ни национална митология за толерантност и исторически интелект продължава да се стърже по тази опасна червена струнка.
Партия “Атака” внесоха предложение за отмяна на декларацията, осъждаща възродителния процес, и седем депутати от “Коалиция за България”, членове на парламентарната комисия по правата на човека, са го подкрепили. Това е новината. Депутати от едната партия в управляващата коалиция гласуват нещо, което не само е срещу партньорите им от ДПС, но и срещу собствената им партия (спомнете си извиненията на Станишев на митингите в София).
На секундата отстранявам емоционалната част за възродителния процес, защото там е не филм, а филмотека, но... накрая ще кажа до какво може да доведе емоцията.
Политиката в България е доходоносно занимание. За да контролираш и гарантираш бизнеса си, трябва да притежаваш властови инструменти - парламент, правителство, съдебна власт и медии. Изборите в България може да са извратени по някакъв специфичен начин, но са демократични. Всяка партия, всяка бизнес среда ги използва... демократично. Те намират начин да си осигурят подкрепата на хората и след това я капитализират чрез власт.
Когато чуем, че някой иска да отмени декларацията за възродителния процес, звучи... сякаш ДПС иска да мобилизира редиците си. Ами да! Това е рефрен от 25 години.
“Виждате ли, БКП започват нов възродителен процес. Видяхте ли в комисията по правата на човека, че 7 души от БКП подкрепиха геноцида срещу вас”, се говори на клетите наши братя мюсюлмани. Това мобилизира. Това мобилизира мюсюлманите по същия начин, както се мобилизират националистите, когато Ахмед Доган каже, че преразпределя благата.
Цялата кампания, която за пореден път ни се разиграва пред очите, цели нищо повече от мобилизация на партийните активисти от БСП и ДПС. Един срещу друг, за да могат после да бъдат един до друг.
Възродителният процес обаче е тънка емоционална нишка. Тя наистина е човешки срам. Има един дядо в Родопите, на когото 6 пъти са сменяли името му. Бих попитал как би се чувствал един Волен Сидеров, ако му се случи същото. Това са много трагедии, много срам, много смърт и много обида. Нашите братя от тези райони го превъзмогнаха. Ние обаче, българите, все още не сме осъзнали какво се е случило, какво е причинила комунистическата власт на тези хора и как сега благодарение на таза рана партиите продължават да печелят пари, най-вече ДПС.
Няма да е за последен път, когато ще настоявам, че по тази тема трябва да има диалог, осъзнаване, прошка и помирение. То не може да стане по друг начин, освен чрез пълно осветяване на виновните и на причините, довели до този процес. Осветяване и осъждане на виновните, дори и морално, имайки предвид особеностите на правораздавателната ни система.
Без това национално помирение тънката възродителна нишка може да се скъса по начин, за който всички ще съжаляваме.

Емил Спахийски

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини