Ще излязат ли сметките на ДПС?

Политологът Антон Тодоров е изненадан от предизвестието за края на управляващата коалиция между БСП и ДПС, защото именно сегашното управление е предоставило широк и сигурен достъп на "турската" партия до обществени средства и публични длъжности. "Местан и компания много рядко си позволяват да говорят открито и директно и затова публично огласеното им намерение за провеждане на парламентарни избори до края на годината трябва да се приеме съвсем сериозно. Всяка ерупция на ДПС във властта води до напълването и със съмнителни, меко казано, личности. Освен с Пеевски, ДПС се прочу и с куп други скандални назначения - например с избора на субект с ефективна присъда за нападение с нож за заместник-областен управител на Смолян", припомня Тодоров.

Според него, сметките на ДПС за "връщане на трапезата" при един доминиран от ГЕРБ следващ парламент почиват на илюзии, макар двете партии в момента да си партнират в управлението на поне пет общини.

Ролята на "Южен поток"

Антон Тодоров смята, че резкият завой на ДПС в оценката за перспективите пред сегашното управление се дължи на натиск, оказван от Съюза на либералните партии в Европейския парламент. Повод за давлението най-вероятно е скандализиралата европейските институции позиция на БСП за безусловна подкрепа на Кремъл и "Газпром" в спора им с Европейската комисия за бъдещето на проекта "Южен поток". По информации от централата на БСП, в последните дни там активно бил разработван сценарий Сергей Станишев да оглави правителство с лявопопулистка програма. А това не се вписва в плановете на ДПС да преразпредели властовия ресурс в своя полза след фиаското на партньора на евроизборите.

"Тайните уговорки и безпринципните съюзи са част от арсенала на ДПС и то не би се поколебало да ги използва, за да извлече дивиденти от катастрофата на БСП. Но начинът, по който лидерът Местан анонсира искането за предсрочен вот, говори, че е налице външен натиск и дните на кабината "Орешарски" са вече преброени", изтъква политологът Антон Тодоров. Социологът Антоний Гълъбов също съзира присъствието на темата "Южен поток" сред мотивите за слагане на край на управлението на ДПС и БСП. "За отбелязване е, че ДПС винаги е имало ясни позиции по всички аспекти на партньорството на България с евроатлантическите структури. Призивите на БСП "Южен поток" да бъде строен непременно, несъмнено са предизвикали негативни реакции у коалиционния му съюзник, особено след предупрежденията на Брюксел и последвалата наказателна процедура срещу България.

САЩ също изразиха остър протест срещу избора на фирма на включен в черния списък на Вашингтон близък съратник на Путин за основен изпълнител на скандалния проект на българска територия. Без съмнение темата за лоялността на България към нейните съюзници ще доминира в дебата между основните играчи на българската политическа сцена и през следващите години", прогнозира Антоний Гълъбов.

Какво следва?

Социологът Първан Симеонов е убеден, че мотивите на ДПС да приключи крехката коалиция с БСП са свързани с оценката, че оставането в сегашното управление ще носи единствено негативи до самия край на кабинета "Орешарски". "През последните два месеца ДПС подсказваше, че сегашната формула за управление е изчерпана и изходът може да е нова коалиция. Така че искането за предсрочни избори не би могло да се оцени като "депесарски шут", защото оставя отворени врати за коалиции на ДПС и вляво, и вдясно. Изненадата от пресконференцията на Сергей Станишев в отговор на предизвестието на Местан за предсрочни избори бе, че лидерът на БСП разлая кучетата по съвсем друга тема, а именно с подкрепата си за задължителния вот. Освен, че подмени темата за изборите и се опитва да печели време с оглед решаването на собствената му политическа съдба, Станишев направи и опит да натрие носа на ДПС. Известно е, че Движението има рязко отрицателно становище по въпроса за задължителния вот. Но задължителното гласуване ще донесе негативи и за самата БСП, защото както ДПС, така и социалистите разчитат преди всичко на гласовете от твърдото си ядро. А при всеобщо гласуване тяхното присъствие в крайните резултати ще се размие допълнително. Така че искането на Станишев за задължителен вот е по-скоро емоционално и конюнктурно, а не плод на задълбочен анализ", коментира Симеонов.

Но дали пък задължителното гласуване не би могло да изиграе съживяваща роля? Да възкреси изтлялата любов между властимащи и избиратели? Не, категоричен е Първан Симеонов. "БСП е в безпътица, а вятърът вече духа в платната на ГЕРБ", гласи краткият прочит на социолога за случилото се в последните дни.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини