Изложба за смолянските олимпийски звезди за празника на обединения град

По повод 18 юни-Празник на обединения град Смолян РИМ „Стою Шишков“-Смолян организира програма от разнообразни прояви.

На 16 юни от 17.30 часа в партньорство с Община Смолян в РИМ „Стою Шишков“-Смолян ще се открие изложбата „ От Смолян до Олимпийските върхове“. Изложбата е създадена съвместно с преподаватели и студенти от катедра „ Рекламен дизайн“ в НХА – София, с която музеят работи за втора поредна година.

Смолян – един от „младите“ български градове, създаден през 1960 г. от обединението на трите селища – Смолян, Райково и Устово, има собствено значимо място в историята на българското олимпийско движение. Градът изпраща на олимпиади представители на три спорта – ски, плуване и вдигане на тежести, някои от които завоюват медали и престижни места в класациите.

Целта на изложбата е да припомним на обществеността големите ни олимпийски състезатели – Даниела Керкелова, Петър Дичев, Милка Манева, Величко Чолаков, Петър Стойчев и Антоанета Френкева. Много важен акцент е и популяризирането на олимпийската идея и олимпийското движение. В над 100-годишната си история съвременните олимпийски игри залагат на кредото „Най-важното нещо на Олимпийските игри не е да спечелиш, а да вземеш участие, така както най-важното нещо в живота не е триумфът, а борбата. Важното не е да си победил, а да си се бил добре.” Но да стигнеш до върха е необходимо много воля, труд и талант.Също така особено съществено е да мотивираме младите хора да се занимават активно със спорт.

Тя се състои от две части-веществена и фотодокументална. Всички олимпийски състезатели от Смолянска област специално предоставиха за изложбата наградни отличия, знаци, грамоти и сувенири от различните олимпиади.Музеят на ските в Чепеларе представя своята колекция на известната участничка Кръстана Стоева(1941-2004) в Зимните олимпийски игри в САЩ през 1960 г. и Австрия през 1964 г.

РИМ „Стою Шишков“-Смолян специално благодари за много активното съдействие на Даниела Керкелова, която участва в Олимпийските игри в Сидни през 2000 г.,когато дисциплината вдигане на тежести за жени за първи път е включена в олимпийската програма.

Специални благодарности и за Петър Дичев, който участва в Зимните олимпийски игри във Франция през 1992 г., в Норвегия през 1994 г. и в Япония през 1998 г.

Много ценни са и предоставените за изложбата награди на участниците в Спешъл Олимпикс-Спаска Топалова и Златина Дерменджиева.

Тази изложба се посвещава и на 23-юни-Международния олимпийски ден.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини