Мечка разби обор край Забърдо-разкъса три животни/обновена/

Мечка е нападна тази сутрин обора на 52 годишния Славчо Каварданов от чепеларското село Забърдо. Около 6 часа сутринта на 16 юли, стопанинът намерил разбита вратата на обора, в местността Тиклето. Вътре открил и трупа на една разкъсана овца от стадото. Други две животни са намерени в район на около 150 метра от лятната кошара, в която Славчо отглежда 296 овце. Едно от добичетата било почти изядено, а другото заровено в земята.

Няколко души са видели отдалечаващата се в гората мечка и я замеряли с камъни и пръти.

Пострадалият овчар веднага е подал сигнал в екоинспекцията в Смолян, от където е изпратена група специалисти да направят оглед на щетите. Съдейки по оставените следи, с приблизителни размери 10 на 10 см., според тях нападението е извършено от малка мечка-на около 2-3 годишна възраст.

Стопанинът ще получи обезщетение за загубите, тъй като безспорно нападението е от мечка-стръвница. Той обаче не бил оградил обора с електропастир, който поне частично да опази стадото. Веднага след атаката на мечка обаче, Кавардинов е подал заявка в РИОСВ за предпазното устройство.

По неофициални данни, това е третото нападение от стръвница в района на Забърдо от началото на тази година. През април мечка нападна стадо на друг овчар от селото и уби 6 овце, а няколко други бяха сериозно ранени.

По-рано пък, през януари, млада мечка нападна и смъртоносно рани крава в близост до селото. Местните предполагат, че в района обикалят няколко стръвници, които вече нямат страх от хората и често нападат стадата.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини