Гела отново събира гайдите от България и чужбина на надсвирване и събор

На 2 и 3 август за 12-та поред година на поляните над смолянското село Гела ще се проведе Националното гайдарско надсвирване и традиционният събор за Иленден.

Едно от най-очакваните събития в Родопите-от туристи, музиканти и любители на преживяването под открито небе и тази година ще събере стотици гости на поляните в местността Свети Илия над Гела.

В надсвирването могат да участват всички изпълнители на каба и джура гайда от цялата страна и чужбина. Състезанието в майсторлъка на гайдата се провежда в три възрастови групи – 1-вата до 14 г., втората от 15 до 20 г., а третата е за участници над 21 г. Уроци по гайда, също са част от програмата, като майсторите гайдари дават част от тънкостите в техниката на инструмента напълно безплатно.

Надсвирването ежегодно привлича хиляди туристи, а по поляните до зори се вият хора и се носят песни. Доста преди началото на самото събитие, в околностите се прави палатков лагер, а на поляните в дните на надсвирването околността се превръща в полеви къмпинг.

На 3 август пък ще се проведе събор на родовете с корен от живописното село Гела. Къщите са пълни, в дворовете се въртят чевермета и на всякъде звучи родопска песен и гайдарски мелодии.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини