Родопски специалитети, конна езда и каба гайди на събора на шест села на Хайдушки поляни

Изображение 1 от 3

    По традиция август е месеца на съборите на села, празници на градове и време за фестивали. Вместо всяко село да прави отделен събор, шест населени места от Смолянска община вдигат общ празник вече 9-та поред година в историческата и уникална с природата си местност Хайдушки поляни.

    Тази година събитието ще бъде на 17 август т.г. /събота/ в историческата и живописна местност, в която хората от Кутела, Виево, Славейно, Петково, Момчиловци и Соколовци ще се съберат да празнуват.

    Организатори са Община Смолян и кметствата, и читалищата в селата, а край язовира ще се изявяват групите за автентичен фолклор на местните самодейци, хора и песни на оркестър „Оникс“.

    Но за разлика от традиционните събори по селата, на които основата е родови срещи, самодеен фолклор, скара и хора, програмата на шестте смолянски села е запълнена с много други събития.

    Кулинарно шоу на клуба на професионалните готвачи в Смолян с традиционни родопски ястия ще радва почитателите на гурме туризма. През целия ден има конни демонстрации и възможности за езда, осигурени от Ранчо „Диви Родопи“.

    Официалното откриване е от 13.00 ч. в събота. Живописната местност, която е едно от средищата на боевете за освобождението на България, отново ще грейне от колоритните носии на участниците в програмата и ще бъде озвучена от каба гайди, песни и танци. Туристическото място преплита история, култура и традиция, и обединява хората от шестте съседни села.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини