Съединение бедства, четири язовира преливат

Бедствено положение е обявено в Община Съединение заради усложнената обстановка в следствие на проливните валежи. Бедства още и Белоградчик.
Кметът на Съединение Георги Руменов обясни, че мярката се е наложила заради започналите да преливат четири язовира в региона и покачващото се ниво на река Потока, която пресича града, предаде "Фокус".

По думите му, преливат язовирите „Точилар”, „Драгомир”, „Правище” и „Любен” в Община Съединение.

Има над 120 наводнени къщи.

Язовирите и прилежащият им водосбор се наблюдават постоянно. Само вчера количеството на падналия дъжд е било 40 л/кв.м.

Изпомпването на водата от къщите ще започне едва, след като се овладее ситуацията с реката, каза още кметът.

В общината е свикан и Кризисен щаб, който да следи ситуацията.

Георги Руменов каза още, че на територията на общината действат екипи на пожарната, Гражданска защита, водоснабдителното и електроразпределителното дружество, както и на полицията.

Засега няма пряка опасност за града и населението.

На язовир "Найден Герово" се извършва контролирано изпускане.

"Контролирано изпускане от 1 куб.м вода е извършвано до обяд и от яз. Пясъчник, с цел да се освободи място, ако дъждовете продължат", каза кметът на с. Любен Иван Баненски.

Той уточни, че към момента свободният обем на водоема е 30 милиона куб.м.

Наводняването на намиращите се по поречието на р. Пясъчник села Церетелево, Малък Чардак, Войсил, Царимир и Труд е от приливането на микроязовирите в реката, от дъжда и от оттичането на нивите, предаде БТА.

"Ако не е яз. "Пясъчник", чиято чаша е с обем от 150 милиона куб.м вода, всичко до с. Труд ще бъде наистина под вода", коментира Иван Баненски.

През септември в община Съединение също бе обявено бедствено положение заради наводнени стотици домове и дворове. То продължи няколко дни и бе отменено, след като бяха отводнени напълно всички обекти.

Камиони закъсаха на международния път Е-79 в Монтанско

Над 20 ТИР-а, закъсали през последните 10 часа на различни места по шосетата в област Монтана, са били извлечени с техника, съобщиха от полицията в града. Най-много закъсали камиони - осем - е имало по главен международен път Е-79 в района край село Долна Вереница. Други 6 камиона са били извлечени от различни участъци на пътя между Монтана и Враца.

От падналия през нощта сняг на няколко места по пътя между Берковица и старопланинския проход Петрохан са паднали клони от дървета. Те са разчиствани през цялата нощ от екипите на противопожарната служба, допълниха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Ситуацията в Монтанско все още е тежка. Остава в сила бедственото положение в Община Белоградчик. Осем населени места в региона още са без ток, след като преди седмица заради заледяване бяха скъсани и пречупени далекопроводи, съобщи БНР.

Ситуацията с възстановяването на 110-киловолтовия далекопровод с високо напрежение "Скалите" между село Орешец и Белоградчик е изключително сложна. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб, което беше ръководено от генерал Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

На мястото на аварията са доставени два верижни булдозера в помощ на екипите за монтирането на железорешетъчно съоръжение. Допълнително ще бъде изпратена помощ от Монтана, подемна техника, която да помогне по изправянето на стълба.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини