Патриарх Неофит: Няма дело, осъществявано в Божието име, което да не се увенчае с успех

Знаменателно посещение на Българския патриарх Неофит и членове на Св. Синод се състоя днес в епархийския манастир "Св. св. Кирик и Юлита" в Горни Воден. Поводът бе връщането на манастира на Пловдивската митрополия, което стана факт след многобройни съдебни процеси.

След съборната архиерейска света литургия в манастирския храм "Св.Параскева" Негово Светейшество отслужи благодарствен молебен. Патриархът приветства постигнатото от страна на Пловдивския митрополит и преподаде първосветителския си благослов чрез слово, което Asenovgrad.NET ви предоставя:

"Ваше Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Скъпи отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Велика радост изпълва сърцата ни и превелика е благодарността ни към Всеподателя Бога, който с безмерната своя милост ни благослови да можем да служим в храма "Св. Параскева" на древния манастир "Св. св Кирик и Юлита". Тук сме по единодушното съгласие и решение на Светия Синод на Българската православна църква, за да отбележим възвръщането на тази света обител в църковното лоно и с Божествена света литургия и Благодарствен молебен да прогласим нейното ново възкресение от името на цялата ни света Църква.

"Неведоми са пътищата Божии". Пътищата са неведоми, но целта е ясна. Слабите човешки умове наистина понякога не могат да разберат защо пътят е толкова тежък и стръмен, защо има завои и обрати, защо е необходимо да има толкова пречки и да се минава през толкова изпитания? Пътят е тежък и по него ни се поставят пречки и изпитания, защото Бог иска да изпита вярата ни. Целта на пътя е нашата вяра в Иисус Христос, който е пътят и истината и животът. Вярата е дар, но тя не се дава даром. Всеки от нас с всекидневните си старания и понякога дори страдания трябва да я засвидетелства и отстоява. Въпреки пречките и въпреки изпитанията. Когато Бог почувства, че вярата е дълбока и искрена, когато се убеди, че човеците полагат усилия в неговото име и за славата на неговата Църква, и когато види, че избраният път действително води към целта, то тогава Той благославя делото. Няма дело, осъществявано в Божието име, което да не се увенчае с успех. Колкото и време и сили да отнеме това. Времето и силите са жертвата, която трябва да принесем, те са цената за нашите грешки, за нашите колебания и страхове, за нашите минали пропуски, за това, че понякога ни е обземало униние. Не трябва да се боим да влагаме време и сили в каузите на Църквата, защото наградата е голяма. Знаците, които Бог ни дава през последната година чрез уреждането на статута на ПКСХП "Св. Александър Невски" в столицата, положителното развитие по възвръщането на други някои храмове като собственост на Българската православна църква и не на последно място - възвръщането и възкръсването на този свят манастир "Св. св. Кирик и Юлита" показват, че когато всички ние - епископат, клир и миряни - действаме задружно и сплотено в отстояването правата на светата Църква, то тогава и пътят е лек, и целта е постижима.

"Отдайте Божието Богу, а кесаревото - кесарю". Българската православна църква винаги е съблюдавала този принцип, завещан ни от самия наш Господ Иисус Христос. Колко е радостно, когато виждаме, че светските власти все по-често осъзнават колко е важно да се отдаде Божието Богу. Важно е за морала на нашия народ, за неговото благоденствие и благополучие, а оттам и за самата ни държавност. Затова, когато след малко с обичайното многолетствие се помолим на Господа за благоденствието и преуспяването на благочестивия и православен български народ, за правителствующия синклит, за христолюбивото войнство, нека се помолим и за всички онези, които са спомогнали за това, щото тази обител да се завърне в обятията на майката Църква, а обителта от своя страна да отвори обятия за монашествующите и за всички благочестиви християни от цяла България.

Благодарим на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за положените трудове за възвръщането и благоукрасяването на тази света обител. Молим Всеподателя Бога да дарува нему и на повереното му паство крепко здраве и духовни сили, за да продължат започнатото дело.

Вседушевно молим Господа Иисуса Христа, света Богородица, светите мъченици за вярата Кирик и майка му Юлита и цялото небесно войнство да пазят тази възстановена света обител и да я съхраняват като светилник на вярата, благочестието и морала, които никога повече да не угасват. Сега и винаги и во веки веков.

Амин!"

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини