Деца от Смолян бяха на духовен лагер в манастира „Св. св. Козма и Дамян“

Изображение 1 от 5

    Деца доброволци от Неделното училище към храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян бяха на духовен лагер за една седмица в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, където заедно с деца от Куклен изучавхаа Православие с учителката Теодора Оджакова. Гостуването им ги срещна с група руски връстници, преподаватели и родители от Санкт Петербург, водени от отец Константин от Епархията на Санкт Петербург.

    Пловдивският митрополит Николай придружаваше гостите, а в манастира ги посрещнаха майка Анастасия, отец Георги, послушница Боряна и децата. В манастира  пристигна и Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений – първи викарий на митрополит Николай. Домакини и гости се помолиха в едноименния старинен манастирски храм, разгледаха  новопостроения параклис „Покров Богородичен“, красивото  и цветно дворно пространство, стаите за настаняване. После  всички заедно седнаха на Петровопостна, но вкусна манастирска трапеза. На вечерята присъства и областният управител на Пловдив  Здравко Димитров като домакин на гостите и подкрепящ дейността на Митрополията. Митрополит Николай благослови всички и на чист руски приветства гостите.

    Руската делегация, ръководена от отец Константин, бе на посещение в Пловдив по покана на областния управител Здравко Димитров и с любезното съдействие на Пловдивска митрополия.

     В  групата имаше девет отличника от различни училища от Санкт Петербург, както и техни преподаватели и родители. Шестима десетокласници от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив помагаха на гостите, за да се чувстват добре.

    Децата от Русия посещават различни християнски школи и неделни училища в града на Нева. Изучават Православие, рисуват, пеят, обучават се в ръкоделие и се занимават с различни творчески дейности, а посещението им в Пловдив е резултат от желанието да се запознаят с историята, архитектурата и културните забележителности на града и да научат повече за нашата обща история. Пловдив и Санкт Петербург са побратимени градове от 1989 г. , а през 2015 година е подписан меморандум за сътрудничество.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини