Областният управител отчете постижения и слабости в първите 100 дни управление

Днес Недялко Славов и заместниците му Андреан Петорв и Зарко Маринов отчетоха първите 100 дни от управлението на областната администрация в Смолян. Като цяло губернаторът ги определи като „Трудни, но обнадеждаващи“ и подчерта , че новото ръководство работи активно за подобряване на инфраструктурата, за създаване на условия за икономическо развитие, за по-добро професионално образование, за публичност и прозрачност, за подобряване взаимодействието с местни и регионални структури.

Имаме и своите тревоги. Те са свързани с това, че се намираме в район, застрашен от природни бедствия. Няма как работата ни в бъдеще да не е свързана с превенцията. Инвестициите за превенции са необходими, въпреки оскъдния финансов ресурс. Климатичните промени са факт и няма смисъл да се правим, че не ги забелязваме“, каза Славов.

За мен тези 100 дни бяха едно огромно предизвикателство, защото още от първия ден се наложи да влезем с летящ старт при решаване на проблемни ситуации, които се изправиха пред нас, изтъкна зам.-областният управител Андриан Петров, който отговаря за ресор култура, туризъм и спорт. Културният туризъм не е мираж и аз съм сигурен, че през следващите месеци ще има интересни новини в тази област“, заяви той.

Зам.-областният управител Зарко Маринов се спря обстойно на един от основните приоритети в неговия ресор- професионалното образование. „Направихме две срещи, насочени изцяло в сферата на професионалното образование. Всички големи работодатели се отзоваха на тази среща и показаха отношението си към развитието на образованието“, каза Маринов. Той отбеляза, че е основен проблем са маломерните паралелки и намаленият прием в средните училища. Вече е закрита професионалната гимназия по строителство в Смолян, а в тежко състояние са техникумите в Доспат и Девин, както и гимназията по туризъм в Смолян.

Бях изненадан, че се сблъсках с такова партийно кадруване в системата на образованието, че дори за назначаване на чистачка в Мадан се звъни и пита в Регионалният инспекторат по образованито в Смолян“, коментира Маринов и обяви, че целта му за в бъдеще премахването на подобна практика.

Маринов беше достатъчно откровен да признае, че намира за недостатъчна работата по отношение на превенцията и борба с корупцията. „Ние активизирахме работата на комисията по жалбите към областния управител, която аз председателствам. От началото на мандата тя е провела три заседания и сме разгледали 11 жалби. Някои от тях сме изпратили към ДАНС. За сравнение през цялата 2014 г. същата комисия е провела 4 заседания и е разгледала 19 жалби“, отчете Маринов. Огромни слабости отчете той в работата на местното звено на Комисията за защита на потребителите, която не е свършила нищо.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини