Откриха с водосвет уникална сбирка от домашни икони в Златоград

Уникална сбирка от домашни икони беше открита с водоствет, отслужен от отец Константин в Златоград. Ценните праволславни реликви са датирани от края на 18-и и началото на 19 век и са подредени в изложба в църквата „Успение Богородично” в туристическия град.

Изложбата е единствената в страната сбирка от домашни икони /триптиси/,
заяви Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс в
Златоград. Сред шедьоврите на Самоковската, Тревненската и Одринската иконописни школи е и откритата през миналата година на тавана местната църква икона „Матер Долороса” /Св. Богородица Страдаща/ известна и като „прободената Богородица“.

Според отец константин, а и според реставраторът – специалист Кристиян Янков, най-ценна от показаните е именно „Матер Долороса”. Намерените през 2014 г. в храмовете в Златоград икони са събрани в изложба след щателна работа и реставрация.

 Безценните експонати бяха намерени складирани в двете църкви в града, потънали в паяжини и прахоляк.

„На тавана в храма намерихме около 40 триптиха и малки икони, с атонски и светогорски щампи, които са запазени частично. Находката говори, че църквата е била една банка на духовността”, коментира при откритието преди година реставраторът Кристиян Янков, който е работил и по възстановяването на прободената Богородица- „Матер Долороса”.

Според изследователите на православното съкровище, иконите са прибрани в църквата по незнайна драматична причина, някои от тях са горели. Предполага се, че светините са оставени на съхранение през 1912-13 г. в църквите от бягащите от башибозука родопчани, когато по тези земи е имало масови размирици.

Сред експозицията са домашни иконостаси „Св. Богородица Елеуса Небесна Царица”, „Св. Богородица Неувяхваща роза”, „Богородица Одигитрия” /Пътеводителка/. Иконната сбирка ще остане като постоянна в църквата „Успение Богородично”.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини